Újabb két pontban emeltek vádat Macedóniában a volt kormányfő, Nikola Gruevszki ellen. A volt kormányfő ellen így összesen már hat eljárás van folyamatban - írja az MTI-re hivatkozva a hvg.hu.

Gruevszkit - aki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke - májusban ítélték két év letöltendő börtönbüntetésre hivatali visszaélés miatt. A bíróság azért találta bűnösnek, mert miniszterelnökként politikai befolyását kihasználva, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót papíron a kormány, de voltaképpen saját maga számára.

Az ügyészség további négy eljárást is indított ellene egyebek mellett hivatali visszaélés, választási csalás, bűnszervezetben való részvétel és közrend elleni bűncselekményre való felbujtás miatt. Az ügyekre 2015-ben, az akkor még ellenzéki szociáldemokraták által kiszivárogtatott telefonbeszélgetések által derült fény.

Az újabb pontokban az "Ezüstpénz" fedőnevet viselő nyomozás során talált bizonyítékok alapján emeltek vádat. A hatóságok ebben az ügyben azt vizsgálják, hogy Nikola Gruevszki illegálisan finanszírozta-e az akkor még általa vezetett jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártját (VMRO-DPMNE), és törvényellenesen, pénzmosáson keresztül építette-e fel a pártközpont épületét.

A vád szerint Gruevszki és társai legalább 4,6 millió eurót (1,48 milliárd forint) kaptak készpénzben, majd megszervezték, hogy ezt az összeget magánszemélyek részletekben fizessék be a párt számlájára.

Azt is vizsgálják, hogy jutott Magyarországra

Az MTI csütörtökön arról is beszámolt, a macedón belügyminisztérium vizsgálatot indított, hogy kiderüljön, hogyan szökött meg Macedóniából és jutott Magyarországra Nikola Gruevszki volt miniszterelnök. Ezt Oliver Szpaszovszki belügyminiszter jelentette be csütörtökön, aki szerint a rendőrség és az ügyészség belső vizsgálatot kezdett. A tárcavezető szerint a macedón belügyminisztérium tárgyal a térségbeli rendőrségekkel és biztonsági szervekkel, hogy pontos képet kapjon arról, volt-e segítsége Nikola Gruevszkinek, és hogyan tudott megszökni az országból.

Gruevszkit májusban ítélték el

Gruevszkit májusban ítélték el hivatali visszaélés miatt. November 8-án kellett volna megkezdenie börtönbüntetésének letöltését, de ügyvédei fellebbezést nyújtottak be, amit azonban egy nappal később a fellebbviteli bíróság elutasított. A döntést - amely szerint Gruevszkinek azonnal börtönbe kell vonulnia - a rá következő napokban többször is megpróbálták kézbesíteni a volt kormányfőnek, ám Nikola Gruevszkit sehol sem találták, ezért november 12-én elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Egy nappal később ő maga tudatta a Facebookon, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól. Szkopje még aznap nemzetközi elfogatóparancsot is kiadott ellene. Egy héttel később Gruevszki szintén a közösségi médiában jelentette be, hogy kérelmét kedvezően bírálták el, és megkapta a menekültstátuszt.

Az albán, a montenegrói és a szerb hatóságok későbbi közlése szerint Nikola Gruevszki november 11-én, vasárnap hagyta el Macedóniát, ahonnan Albániába, majd Montenegróba utazott. November 12-én, hétfő késő este Szerbiába érkezett, onnan kedden a kora reggeli órákban lépett ki.

Az érintett országok hatóságai közölték, hogy amikor a volt macedón kormányfő az országuk területén tartózkodott, még nem volt ellene érvényben nemzetközi elfogatóparancs.