Újabb ország szakítja meg diplomáciai kapcsolatait Venezuelával

Guatemala megszakítja diplomáciai kapcsolatait Venezuelával - jelentette be az MTI szerint csütörtökön Alejandro Giammattei államfő, miután tárgyalt Guatemalavárosban Luis Almagróval, az Amerikai Államok Szervezetének elnökével.
Szabó Zsuzsanna, 2020. január 17. péntek, 08:33
Fotó: Shutterstock

"Arra utasítottuk a külügyminisztert, hogy térjen haza az egyetlen ember, aki a venezuelai nagykövetségen maradt. Végérvényesen megszakítjuk a diplomáciai kapcsolatokat Venezuela kormányával. Bezárjuk a nagykövetségünket" - mondta Giammattei, aki azt is hozzátette, hogy a venezuelai válság az egész kontinenst aggasztja.

A guatemalai hatóságok 2018 májusában belügyekbe való beavatkozással vádolták meg az akkori venezuelai nagykövetet, és kiutasították az országból. Miután tavaly augusztusban a konzervatív Giammattei megnyerte a választásokat, támogatásáról biztosította Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezetőt, aki egy évvel ezelőtt ideiglenes elnökké nyilvánította magát. A kedden beiktatott Giammattei fogadkozott, hogy mihelyst elfoglalja hivatalát, megszakítja a diplomáciai viszonyt Caracassal - írja az MTI-re hivatkozva a hirado.hu.

Guaidót csaknem 60 ország ismerte el Venezuela ideiglenes elnökének, más országok - például Oroszország - továbbra is a szocialista Nicolás Madurót tartják a latin-amerikai ország törvényes vezetőjének, és a Venezuelában jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is mellette áll.

Venezuelának több országgal, köztük az Egyesült Államokkal, Kolumbiával és Paraguayjal nincsenek diplomáciai kapcsolatai.

HOZZÁSZÓLÁSOK