Az Európai Néppárt a Fidesszel szembeni gyenge fellépése miatt teljesen elvesztette hitelességét és morális felhatalmazását arra, hogy az EU vezető pártcsaládja legyen - jelentette ki Guy Verhofstadt, az Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) pártcsalád vezetője az euractiv.com tudósítása szerint. Így reagált arra, hogy Orbán Viktor pártját nem zárta ki az EPP, csak felfüggesztette a tagságát.

Magyarország miniszterelnökét és a Fideszt folyamatosan tűz alatt tartják bírálói, akik szerint 2010-es hatalomra kerülésük óta szisztematikusan felszámolták a jog uralmának elvére alapuló intézményrendszer Magyarországon - emlékeztetett a hírportál. A felfüggesztés közvetlen előzménye a kormány Soros Györgyöt és a Néppárthoz tartozó Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét együtt ábrázoló plakátkampánya volt.

Ócska trükk?

Verhofstadt viccnek tartja, ahogy az EPP fellépését a Fidesszel szemben, arról, hogy nem kizárták, hanem csak felfüggesztették a magyar kormánypártot, azt mondta: olcsó politikai trükk. Egy dolog biztos - fejtegette a politikus -, az EPP elvesztette az erkölcsi felhatalmazását arra, hogy az EU vezető politikai ereje legyen.

Az ügynek az ad jelentőséget, hogy várakozások szerint az EPP-nek as a szocialista pártcsaládnak az európai parlamenti (EP) választások után szükségük lesz az ALDE támogatására is, hogy érvényesítsék akaratukat az EP-ben. Verhofstadt megjegyzése egyértelmű jele annak, hogy az Orbán-Fidesz ügy lehetetlenné teheti ezt az együttműködést.