Gúzsba kötik az ukrán hrivnyát

A Commerzbank szakértői szerint Ukrajna arra kényszerülhet, hogy a világ legrosszabbul teljesítő devizáját mesterséges korlátok közé szorítsa, ezzel akadályozva meg a további értékvesztést.
NAPI, 2009. szeptember 4. péntek, 18:27

Az ukrán nemzeti bank még márciusban azzal a kéréssel fordult a kereskedelmi bankok felé, hogy ne jegyezzék a hrivnyát a központi bank által megszabott napi átlagár alatt, hogy ezzel is lassítsák a deviza leértékelődését, ám kérése süket fülekre talált a pénzintézetek között. A hrivnya gyorsuló leértékelődése azonban elszántabb fellépésre késztetheti a jegybankot a Commerzbank AG legújabb elemzése szerint.

A Commerzbank szakértői attól tartanak, hogy még szeptember vége előtt egyértelmű tiltást fogalmazhat meg a jegybank a kereskedelmi bankok felé, korlátozva az ukrán deviza árfolyamának ingadozását - eszerint a kereskedelmi bankoknak megtilthatják, hogy, hogy a nemzeti bank által megszabott árfolyamtól eltérő jegyzést alkalmazzanak.

Erre minden bizonnyal szükség is lesz, hiszen a hrivnya a dollárral szemben a februári mélypontok közelében, 8,7969-en forgott pénteken, miután a harmadik negyedévben 12 százalékot veszített értékéből, s ezzel a Bloomberg által figyelemmel kísért 170 deviza közül a legrosszabban teljesítő lett az időszakban.

A hrivnya elleni spekulációs támadások során a deviza dollárral szembeni jegyzése könnyen a kétszámjegyű tartományokba emelkedhet a Commerzbank szerint; ez pedig csak a jegybank adminisztratív lépéseivel kerülhető el.

HOZZÁSZÓLÁSOK