Gyalogosok közé hajtott egy furgon Londonban

Gyalogosok közé hajtott egy furgon hétfő hajnalban London északi részén, egy mecset közelében. A Scotland Yard kora reggel ismertetett végleges adatai szerint egy ember meghalt, nyolcan megsérültek. Theresa May brit miniszterelnök potenciális terrortámadásnak nevezte az incidenst.
Szepesi Anita, 2017. június 19. hétfő, 07:00
Fotó: MTI/AP

A Brit Muszlim Tanács arról tájékoztatott, hogy a furgon szándékosan ütötte el a helyi mecset közösségének tagjait, akik a Ramadán böjtjét követő esti imádságról távoztak. Az incidens a Finsbury Park közelében működő mecset muszlim kulturális központja mellett történt a Seven Sisters Roadon - írta az MTI.

A Scotland Yard hétfő reggeli összegzése szerint egy ember a helyszínen életét vesztette, és a mentők nyolc sérültet vittek kórházba.
A londoni rendőrség közölte, hogy a helyszínre vonuló rendőri egységek őrizetbe vették a furgon vezetőjét, egy 48 éves férfit, akit a járókelők a támadás után feltartóztattak.

A rendőrségi közlemény szerint az őrizetbe vett embert is kórházba vitték, és amint onnan távozhat, vizsgálati fogságba kerül, később pedig megvizsgálják elmeállapotát.

A Scotland Yard beszámolója szerint a korábbi médiaértesülésekkel ellentétben nincs hír arról, hogy bárki késelésből eredő sérüléseket szenvedett volna. A rendőrség nem tud arról sem, hogy az elkövetőnek lettek volna társai, bár ezt még vizsgálják.

Online hírportálok hajnalban olyan értesüléseket közöltek, hogy a furgon vezetője a gázolás után kiszállt a járműből és legkevesebb egy embert megkéselt. Voltak olyan értesülések is, hogy a jármű vezetőjének volt két társa, aki elmenekült a helyszínről.

A bűnügyi vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága irányítja.

Theresa May brit miniszterelnök rettenetes incidensnek nevezte hétfői nyilatkozatában a történteket. A kormányfő hozzátette: a történteket a brit kormány potenciális terrortámadásként kezeli.

Június elején három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. A támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.

Március 22-én egy magányos támadó, az 52 éves Khalid Masood bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni parlament mellett ívelő Westminster híd zsúfolt járdáján, ezután kiszállt, és megkéselte a parlament bejáratát őrző rendőrök egyikét, aki életét vesztette. A merényletnek a meggyilkolt rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krax, 2017.06.19 16:32

@tepsi: "Erre pedig csak az a megoldás hogy alapból be sem kell engedni őket az országba."

Szerintem, téged otthon biztosan nem az eszed miatt szeretnek, mert turistaként be tud menni akárki, akármelyik országba, és ha ott terrorizálni akar hasonló módon, akkor ahogy leszáll a repülőről bérel egy autót, és megcsinálja!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.06.19 16:26

@tepsi: az persze lemaradt a cikkből, hogy a "helyi erők" majdnem nekimentek a rendőröknek is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2017.06.19 16:19

Nagyon helytelen a bosszúállás. Persze nyilvánvaló volt hogy előbb-utóbb elpattan a húr a sok terrorizálástól, és valaki azt hiszi hogy egy választerrorral bármit is elérhet. Ez az iszlamistákat nem érdekli, hiszen náluk az erőszak a harc a terror az mindennapos, (lelki vallási) életük része . Ha elszabadul a pokol, akkor rövidesen már senki nem fogja tudni azt hogy ki ütött először vissza, de nem is fog érdekelni senkit. Csak az lesz a lényeg hogy európai ember számára élhetetlen lesz az élet nyugaton. Ez elkerülhetetlen. Erre pedig csak az a megoldás hogy alapból be sem kell engedni őket az országba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html