Február 3-án a herszoni gépgyár munkásai tiltakozásuk jeléül elfoglalták a gyár egyik épületét és kijelentették, hogy akár a végsőkig kitartanak, amíg a cég vezetősége nem teljesíti követeléseiket. A gyárat a mai napig megszállás alatt tartják - írják orosz és ukrán internetes források. Az egyik, hogy fizessék ki a szeptember óta visszatartott 4,5 millió hrivnyás (129 millió forintos) fizetésüket, a másik, hogy államosítsák újra a gyárat, anélkül, hogy kompenzálnák a jelenlegi tulajdonost. Egy ötfős munkástanácsot alapítottak, abból a célból, hogy a továbbiakban ők irányítsák a munkások harcát. Érdekesség, hogy a gyárfoglalás során a biztonságiak nem mutattak ellenállást és a rendőrség erői sem jelentek meg a gyár épülete körül. A gyárat visszakeresztelték Georgij Petrovszkij Herszoni Állami Gépgyárrá.

A vezetőség a munkásokat nem fizetett szabadságra akarja küldeni, a gyár bezárásán gondolkoznak és ezek matt 900 munkást fenyeget az elbocsátás veszélye. A ki nem fizetett bérekről pedig egyszerűen "elfeledkeztek". Azt ígérték, hogy majd csak április-május környékén tudják kifizetni az eddigi béreket, ugyanis akkora várható több kombájn eladásából várható bevétel. Értelemszerűen a munkások ezt az ajánlatot nem hajlandók elfogadni.

A megye kormányzója felvette a kapcsolatot a dolgozókkal és azt javasolta nekik, hogy tíz, már legyártott kombájnt áron alul eladnak, és az ebből származó bevételt fordítják a fennálló tartozás kifizetésére. Nem ez az első gyárfoglalás a válság kezdete óta.

Moszkva kiáll a tiltakozó munkások mellett

Ma az orosz fővárosban szolidaritási gyűlés várható az ukrajnai nagykövetség épülete előtt. "A gyár dolgozói egy merész lépésre szánták el magukat, millió munkásnak mutatva ezzel példát, akik számára mindennapos a megaláztatás és a hazudozás a munkaadók részéről" - fogalmazott a megmozdulás egyik szervezője.