Gyenge adatok jöttek Amerikából

A vártnál rosszabb makrogazdasági mutatók láttak napvilágot az USA-ban.
MTI-Eco, Napi.hu, 2013. október 24. csütörtök, 15:07
Fotó: Napi.hu

A vártnál többen igényeltek első alkalommal munkanélküliségi segélyt az Egyesült Államokban. A megelőző heti 362 ezer után 350 ezer kérelem érkezett be a hatóságokhoz, elemzők 340 ezres adatot vártak.

A valamivel később publikált előzetes októberi Markit beszerzési menedzser index a várt 52,5 pont helyett mindössze 51,1 pont lett, ami egyéves mélypontot jelöl.

Ha a vártnál kisebb mértékben is, de nőtt az Egyesült Államok külkereskedelmi deficitje augusztusban. Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtöki adatai szerint 38,8 milliárd dollár volt az augusztusi külkereskedelmi hiány a júliusi 38,64 milliárdos hiányhoz képest. A piaci elemzők azt várták, hogy 39,5 milliárd dollárra fog növekedni a hiány. Az augusztusi amerikai export 189,22 milliárd dollár volt, az import 228,02 milliárd dollár. Az adatok szinte megegyeznek a júliusi 189,33 milliárdos exporttal és a 227,97 milliárdos importtal. Az elemzők szerint a kis eltérés a két hónap között arra utal, hogy még mindig lassan növekszik a világgazdaság.

Az exportált termékek közül az élelmiszerek kivitele csökkent, a gépjárművek kivitele nőtt. Az Európai Unióba tartó export 2,2 százalékkal növekedett, míg az onnan érkező import 10,6 százalékkal csökkent. A Kínába szánt export 6,2 százalékkal nőtt, az import 0,9 százalékkal csökkent. Brazíliában és Mexikóban viszont kevesebb amerikai terméket sikerült eladni. A Dow Jones hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint a következő hónapokban inkább a fejlett gazdaságokba szánt exportját növelheti az Egyesült Államok. Az EU és Kanada fontos kiviteli célország lehet, de Indiába, Brazíliába és más fejlődő országokba kevesebb export fog jutni, mert ott lassul a gazdasági növekedés.

Az időszaki hatásoktól megtisztított statisztikák szerint, dollárban mérve, augusztusban 1 százalékkal csökkent az olajtermékek importja az Egyesült Államokban, még az olajárak megugrásával együtt is. Mennyiségileg is kevesebb kőolajat importáltak augusztusban mind havi, mind éves bázisú alapon számolva. Ennek legfőbb oka, hogy növekedett az Egyesült Államok saját belföldi olajkitermelése.

HOZZÁSZÓLÁSOK