A jelentés szerint a hazai össztermék (GDP) az idén és 2013-ban is 0,8 százalékkal növekedik éves szinten. A kormány optimistább, 2012-re ugyan szintén 0,8 százalékos növekedést vár, de 2013-ra már 1 százalékos bővülést jósol.

A szakértők szerint a német export az idén 3,9 százalékkal bővül, jövőre pedig 3,8 százalékkal növekedik. Az éves infláció 2 százalék lesz az idén és jövőre is. A munkaerőpiacot nem viseli meg a gyenge növekedés, a regisztrált állástalanok száma éves átlagban az idén és jövőre is rendkívül alacsony szinten, 2,9 millió körül mozog, a foglalkoztatottak száma pedig 41,5 millióról 41,7 millióra emelkedik a 82 millió lakosú országban. A német államháztartásban az idén 0,1 százalékos többlet, jövőre 0,1 százalékos hiány keletkezik az előrejelzés szerint.

A gazdasági bölcsek élesen bírálták a kormány gazdaságpolitikáját. Úgy vélik, hogy sokkal nagyobb lendülettel és ambícióval kell folyatatni az államháztartási konszolidációt, és rossz irányba tett lépés a vizitdíj megszüntetése, valamint a gyermeküket otthon nevelő anyák extra támogatása. Erről a két intézkedésről vasárnap állapodott meg a konzervatív-liberális kormány.

A koalíció döntött egy harmadik újításról, a legkevesebb 40 év munkaviszonnyal rendlelkező kisnyugdíjasok járadékának kiegészítéséről is. A bölcsek tanácsa ezt a lépést is bírálta, a testület úgy vélte, hogy a kormány ezzel felpuhítja a korábban bevezetett munkaerőpiaci reformot, amelynek révén sikerült javítani Németország versenyképességét.

Az 1963-ban felállított - a Költségvetési Tanácshoz hasonló szerepet betöltő - testület évente készít elemzést a gazdasági helyzetről és a kormány gazdaságpolitikájáról. Az idei jelentést Wolfgang Franz, a testület elnöke szerdán Berlinben adta át Angela Merkel kancellárnak. Az eseményen Franz kiemelte, hogy az egészségügyben, az energiaszektor szabályozásában és az adórendszerben is sürgős reformokra van szükség. Az egészségbiztosítási járulékot csökkenteni, a vállalati adózás rendszerét egyszerűsíteni kellene, a megújuló forrásokból termelt áram részarányának növekedését az energiatermelésben pedig állami dotáció helyett piaci alapon kellene ösztönözni.

A jelentés szerint az államháztartási helyzet stabilizálásához a hazai reformok mellett az euróövezet átalakításában is tovább kell lépni. Az integráció elmélyítésében ugyan sikerült előrehaladni, de nem reális elképzelés Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter felvetése, amely szerint nagyobb felhatalmazást kellene adni az Európai Bizottság pénzügyi biztosának a tagállami költségvetések ellenőrzéséhez - fejtették ki a német gazdasági bölcsek.

Úgy vélték, hogy más irányba kell elindulni, ki kell dolgozni a "Maastricht 2.0" rendszert. A koncepció a pénzpiacok kényszerítő, ellenőrző hatására alapozva tagállami hatáskörben hagyná az államháztartási kérdéseket és elutasítja a közösségi szintű felelősségvállalást, például a külön-külön felhalmozott adósság törlesztését közös kötvény révén. Ugyanakkor a szakértők üdvözlik a tervezett bankunió gondolatát, úgy vélik, hogy az a bankrendszer stabilizálásának célravezető eszköze. A koncepció harmadik fő eleme a közösségi szint helyett ismét a nemzetállami szintre helyezi a hangsúlyt: a német gazdasági bölcsek azt javasolják, hogy dolgozzák ki a rendezett államcsőd szabályait.