Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az RWI - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung esseni gazdaságkutató intézet szeptemberi prognózisához képest csökkentette német GDP-növekedési előrejelzését. A kedden kiadott jelentésében az idei német GDP-növekedést  1,4 százalékra csökkentette a korábbi 1,8 százalékról, a jövő évit 1,4 százalékra 1,7 százalékról, a 2020-as növekedést pedig 1,6 százalékra 1,9 százalékról.

Az idei GDP-növekedési előrejelzés 0,4 százalékpontos csökkentéséről szólva Roland Döhrn, az intézet konjunktúra-kutatási igazgatója elmondta: "az autóipar átmeneti problémái makacsabbnak bizonyultak a vártnál és a külpiaci kereslet is kedvezőtlenebbül alakult". Az új emissziós mérési eljárás, a WLTP bevezetése miatt az autóiparban bekövetkezett átmeneti termeléscsökkenés után az elkövetkező hónapokban emelkedésnek indult a gyártási volumen, de a dízelbotrány következményei és az elektromos mobilitásra való átállás miatt valószínűleg nem éri el a korábbi szintet - mondta.

Az intézet megállapítása szerint az exportkereslettől egyelőre nem lehet növekedési impulzusokra számítani és a gazdaság belső dinamikája is gyengülni látszik. A munkahelyteremtés növekedési üteme lassul, a munkanélküliségi ráta azonban tovább csökken, jövőre 4,8 százalék, 2020-ban pedig 4,5 százalék lesz. Az infláció az elkövetkező két évben 1,8 százalék lesz az intézet meglátása szerint. A német költségvetés jövőre 37, 2020-ban pedig 30 milliárd euró többlettel zár majd.

Romlott a német üzleti hangulatindex is a keddi közlés szerint.