Az Európai Unió legnagyobb gazdasága növekszik, és a feltörekvő országok, mindenekelőtt Kína gyengébb növekedése miatt a korábbinál kevésbé kedvező világgazdasági környzetben is "jó úton halad" - emelte ki az előrejelzés berlini bemutatóján Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter.

A német gazdaság jól viseli a külső környezet alakulásából fakadó kockázatokat, legfőképp a foglalkoztatottság és a jövedelmek folytatódó emelkedése révén. A növekedés fő hajtóereje így a lakossági fogyasztás, ugyanakkor a kivitel is tovább bővül - az idén éves összevetésben 5,4 százalékkal, jövőre 4,2 százalékkal -, amihez az euró gyengülése is hozzájárul - mondta a miniszter.

Az előrejelzés szerint a munkavállalók nettó jövedelme az idén éves szinten 2,6 százalékkal, jövőre 2,4 százalékkal növekedik. A fogyasztói árindex 2015-ben 0,3 százalékkal, 2016-ban 1,1 százalékkal emelkedik éves összevetésben.

A prognózis alapján a foglalkoztatottság az idén és jövőre is új csúcsra emelkedik: a 81,1 milliós országban az idén éves átlagban 43 millióan, jövőre 43,3 millióan állnak munkaviszonyban a tavalyi 42,7 millió után. Ugyanakkor jövőre az erőteljes konjunktúra ellenére az állástalanok száma is emelkedik. A regisztrált munkanélküliek száma az idén 2,8 millióra süllyed a tavalyi 2,9 millióról, 2016-ban viszont a munkaerőpiacra belépő nagy számú menekült miatt 2,86 millióra emelkedik Németországban a kormány új előrejelzése szerint.

A német GDP 2014-ben 1,6 százalékkal növekedett, míg a kormány csak 1,2 százalékos bővüléssel számolt. Az eltérés legfőbb oka az volt, hogy a geopolitikai feszültségek a vártnál kevésbé vetették vissza a gazdaság lendületét, a munkaerőpiaci helyzet és a fogyasztás pedig a vártnál jobban alakult.