Gyengén muzsikál az amerikai gazdaság - esnek az indexek

Az első negyedéves GDP-adat legújabb felülvizsgálata során a korábbi közlésben szereplő 3 százalékot lefelé módosította a kormányzat.
NAPI, 2010. június 25. péntek, 14:40
Fotó:

A washingtoni kereskedelmi minisztérium legújabb közleményében 2,7 százalékra mérsékelte korábbi 3 százalékos, első negyedéves, évesített GDP-becslését. A várakozásoknál gyengébb növekedési dinamikáért elsősorban az előre jelzettnél alacsonyabb lakossági fogyasztás és magasabb külkereskedelmi deficit tehető felelőssé.

A lakossági fogyasztás bővülése fél százalékponttal elmaradt a korábbi becslésben jelzett 3,5 százaléktól. 2009 utolsó negyedévében 1,6 százalékos volt a lakossági fogyasztás bővülése.

Az inflációs indexet némiképp felfelé módosították, ám továbbra is a jegybank által kívánatosnak tartott szint alatti fogyasztói pénzromlásról számoltak be Washingtonban. A maginfláció 0,7 százalékos volt a negyedév során, szemben a korábbi jelentésben szereplő 0,6 százalékkal.

A vállalati profitot a gazdasági jelentés szerint 8 százalékkal nőttek 2009 utolsó negyedévéhez mérten, szemben a korábbi becslésben szereplő 5,5 százalékkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK