Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szép nyereségről szóló jelentéssel örvendeztette meg a berni kormányt a Svájci Nemzeti Bank (SNB), főként a frank dollárral szembeni leértékelődésének köszönhetően - jelentette a Reuters. A konszolidált eredmény 11,2 milliárd frank (11,96 milliárd dollár) lett, miután 2013 elejétől kezdve a dollár négy százalékkal, az euró pedig 0,9 százalékkal erősödött a svájci devizához képest. Az ezeken a változások elért haszon bővel felülírta a jen gyengülése miatt elszenvedett veszteséget - derült ki az SNB közleményéből.

A svájci központi bank 2011 szeptemberében 1,20 frank/eurós maximális árfolyamot vezetett be, hogy megakadályozza az európai válság közepette biztonságos menedéket kereső tőke további beáramlását az országba, illetve elejét vegye az ezzel járó deflációnak. Az árfolyamot védő frankeladások nyomán azonban alaposan megugrott az SNB devizatartaléka. A ciprusi mentőakció kaotikus kezdete idején a pénzüket mentő befektetők újra a svájci frank felé fordultak, amit nem hagyott annyiban a jegybank. Ennek eredményeként március végére 438,3 milliárd frankra ugrott a tartalék értéke.

A bank változatlan mennyiségű aranytartalékának értéke 0,1 milliárd frankkal mérséklődött a negyedévben. A 2008-as pénzügyi válság után állami segítséggel megmentett UBS bank behajthatatlan követeléseit összegyűjtő rossz bank eszközeinek forgalmazásán 182 millió frank profitot ért el az SNB.