Gyilkos versenyben van Budapest a 2024-es olimpiáért

A NOB figyelmeztette a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésére aspiráló városok küldöttségeit, hogy a szabályokat áthágva, túl vehemensen lobbiztak városuk mellett Rióban. Ez mindent elmond arról a durva licitről, amelybe a magyar sportdiplomácia is beszállt.
Napi.hu, 2016. augusztus 21. vasárnap, 09:07
Fotó: MTI/EPA

A riói olimpia színfalai mögött, a brazil nagyváros szállodáiban és a versenyek VIP-helyiségeiben több milliárd dolláros tétre menő, rejtett verseny zajlik. Olyan licitverseny kezdődött, amely semmiben sem marad el a Wall Street-i tőzsdék kereskedőinek legkíméletlenebb alkudozása mögött - írja a 2024-es olimpiáról szóló cikkében az Irish Times.

Sportdiplomaták kisebb hadserege érkezett minden aspiráló város országából, kiegészülve hírességekkel, bankárokkal, üzletemberekkel és kormányzati tisztviselőkkel. A csapatok csöndben, de kőkeményen küzdenek egymással a 2024-es rendezésről döntő Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjainak kegyeiért.

Meetingelnek

Budapest, Los Angeles, Párizs és Róma képviselői jönnek-mennek Rio de Janeiróban, nézegetik a létesítményeket, tájékoztatókat hallgatnak a masszív biztonsági intézkedésekről és leülnek beszélgetni lényegében bárkivel, akinek érezhető hatása lehet a 2014-gyel kapcsolatos döntésre.

Fura sajátossága ennek a csatának, hogy az induló városok olyan versenyben akarnak nyerni, amelynek győztesei az elmúlt három évtizedben elátkozottnak bizonyultak. Egy kivétellel a rendezés dollármilliárdokba került az olimpia városainak, és a kiadások nem térültek meg.

Rio várakozások szerint minimum 12 milliárd dollárt költ az olimpiára és legkevesebb 4,6 milliárdot (1280 milliárd forint, három 4-es metró ára) bukik a nagy kalandon - derül ki egy brit egyetemi tanulmányból.

Óvakodjunk tőle

A legutolsó nyereséges játékokat Los Angeles rendezte 1984-ben, ám a trendet nézve ez történelmi kivételnek tekinthető. Az olimpia vendégül látása olyan drága vállalkozássá vált az elmúlt időszakban, hogy szinte azt kiáltja mindenki felé: óvakodj tőlem - véli a Robert A Baade és Victor A Matheson sportközgazdász-páros, akik tanulmányt írtak a rendezés költségeiről.

Hogyan kerülhető el, hogy a rendező város őrült módon túlköltekezze magát? Hogyan lehetne megváltoztatni az üzleti modellt annak érdekében, hogy a versenyek iránti érdeklődés gyengülése nélkül mérsékeljék a költségeket? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a NOB és a szakértők.

Nehéz súlyú ellenfelek

Los Angeles 25 tagú csapatot vonultatott fel Rióban, amelyben helyet kapott Gene Skykes, a Goldman Sachs partnere, aki a világ számos óriási cégegyesülésénél és -felvásárlásánál bábáskodott az elmúlt 30 évben.

Az amerikai nagyváros vezetői úgy gondolják, hogy mindössze 4,6 milliárd dollárból kihoznák az olimpiát, mivel felhasználnák a kész sportlétesítményeket. Propagandaanyaguk szerint 2024-es pályázatuk nem arról szól, hogy mit akarnak építeni, hanem arról, hogy mi az, ami már most is az olimpia rendelkezésére áll.

Párizs jelentkezése lényegében szintén arra alapul, hogy a szükséges infrastruktúra nagyjával rendelkeznek. A francia főváros vezetői hétmilliárd dolláros büdzsével számolnak, ami még mindig olcsó lenne az elmúlt olimpiák cechjeihez képest.

A könnyű súlyúak

Róma is alacsony költségvetéssel lobbizik, de jelentkezését aláássa, hogy a néhány hónapja polgármesterré választott Virginia Raggi nyilvánosan állást foglalt a rendezéssel szemben.

Az olimpiákról rendelkezésre álló adatok, a korrupcióról szóló információk azt mutatják, hogy a költségek tarthatatlanok - fogalmazott júniusban. Más városok is visszaléptek, pedig nem kellett a korrupcióval, a maffia beszivárgásával számolniuk - célzott Boston és Hamburg kihátrálására a 2024-es játékokért folyó versenyből.

Az Irish Times nem tér ki Budapest jelentkezésére, ám a Los Angeles Times sötét lónak tartja a magyar fővárost, amely szintén olcsó olimpiát ígér. Nem világos, hogy pikírt megjegyzésnek szánja-e a magyarországi rendezés mellett szóló egyik érvet. E szerint a budapesti olimpia esetén a rendező ország lakosságának 90 százaléka maximum 90 perces utazással elérhetné a versenyek helyszíneit.

Sárga lap

Az ír lap visszatérve a riói lobbizásra megjegyzi, hogy a csapatok annyira belelendültek az agitációba, hogy a NOB-nak figyelmeztetni kellett őket a szabályok betartására. A 2014-es játékok aspiráns városai meghívták a média képviselőit riói vendégházukba, ami nem megengedett - fogalmazott a bizottság. Ezért ezt a tevékenységet abba kell hagyniuk!

A cuki kis olimpia
Magyarország alacsony kockázatú olimpiát ajánl a NOB-nak, a rendezés friss, kompakt, meghitt modelljét - idézte az AP Fürjes Balázst, a Budapest 2024 pályázat elnökét. Négy megacity, Peking, London, Rio de Janeiro és Tokió után egy közepes világvárost kínál, amely illik a gazdaságos olimpiáról szól Agenda 2020 koncepcióba. A legtöbb sportesemény egy 10 kilométeres sugarú körben lenne, a létesítmények közötti utazási idő nem lenne több 13 percnél. Csak öt új létesítményt kell tető alá hozni 350 millió dollárból (98 milliárd forint, hat-hét focistadion ára). Egy szóval Budapest nem esélytelen a versenyben lévő három további várossal szemben.

Az AP felidézi, hogy a magyar kormány borotvapengés kerítést épített az ország déli határán a menekültek feltartóztatására és Orbán Viktor miniszterelnök az országot veszélyeztető méregnek minősítette őket. Hogyan illeszthető össze ez a politika az olimpiai jelentkezéssel és a tíztagú menekült csapat riói részvételével? Fürjes szerint a bevándorlás világprobléma, amelyre ennek megfelelő szintű választ kell adni. A sport össze tudja hozni az embereket, ő személyesen - az olimpiai mozgalom tagjaként - üdvözölte a menekültekből álló sportolócsapat olimpiai részvételét.

Ötletelés

Látva az óriási költségeket kiterjedt ötletelés kezdődött a rendezés átalakításáról.

Felmerült, hogy minden nyári olimpiát Athénban kellene tartani (ahol 2004-re elkészültek a sportlétesítmények). Vagy kettesével kellene odaítélni a jogot az infrastruktúra jobb kihasználása érdekében. Vagy decentralizálni kellene a játékokat, azaz szétszórva tartani a világ legkülönbözőbb városaiban, ami a kis országoknak is lehetővé tenné egy-egy sportág vendégül látását.

Ezek azonban természetesen a jelenlegi szisztéma előnyeinek elvesztésével járnának. Kétségtelen, hogy egy olimpia rendezése "felteszi a térképre" az érintett várost. Semmivel sem összehasonlítható marketinglehetőség. A helyiek nyerhetnek a megújuló infrastruktúrával és a fellendülő turizmussal.

Csak valahogy mindezek nem jönnek ki a költségvetési matekból. Ki kellene találni valamilyen jobb módszert!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nyugatos_szolasszabadsag, 2016.08.25 20:58

Megint bejelentkezett a napi.hu a ballib hazudozók táborába. Orbán a Brüsszeli migrációs politikára mondta hogy mérgező, nem a migránsokra. Így építi fel a ballib oldal hazugságokból az érvrendszerét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.08.22 15:48

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.08.22 15:44

@foldnyuzo:
Ha már riogatunk, akkor legyen 100 ezer. Nem hatásosabb?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.08.22 15:38

@luki44:
tavaj davaj ggye mai csaszi!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2016.08.22 15:36

földnyuzó
Normális kis állam nem épít olimpiát, de nem is hagyja magát tesztelni 2000 migránssal,
mikor rajtunk gázoltak át százezrek illegálisan beleegyzésünk nélkül, és ha németekhez mentek, nekünk akkor se mindegy, ha az EU valamely részén ilyenek telephelyét hozzák létre, utána szabadon bárhova migrálhatnak, ha a németek már befogadták és idióta merkelnek semmi joga ilyen életbevágó döntéseket hozni (vétózhatóan)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html