Gyökeres változás Németországban - zuhant az export

Csökkent a német gépipar exportja az első negyedévben az ágazati szakmai képviseleti szervezet, a VDMA jelentése szerint, amely egyúttal az uniós tagországokba irányuló export kétszámjegyű csökkenését is előre vetíti az elkövetkező hónapokra.
Csernátony Csaba, 2020. május 18. hétfő, 13:52
Fotó: Getty Images

A német gépipari export az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 6,6 százalékkal 41,9 milliárd euróra csökkent. Januárban és februárban még 3,9 és 4,4 százalékos volt az éves csökkenés mértéke, márciusra azonban már 11 százalékra emelkedett.

"Januárban és februárban még a kínai export kivételével alig éreztette hatását a koronavírus-járvány a német gépipari exporton, márciusra azonban ez már gyökeresen megváltozott" - idézi az MTI Olaf Wortmannt, a VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e. V.) német gépgyártó és gyárépítő vállalatok szakmai képviseletének szakértőjét.

Az év első három hónapjában a német gépipari export az EU 27 tagországába 8,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A vírusjárvánnyal különösen erősen sújtott országokba nagyobb mértékben esett vissza a német gépipari export: Franciaországba 14,8 százalékkal, Olaszországba 16,1 százalékkal, Spanyolországba 13,9 százalékkal. Az év első két hónapjában ezekbe az országokba is viszonylag kisebb mértékben csökkent az export, márciusban azonban már 25-33 százalékkal. A német gépipari exportnak mintegy 15 százalékát ez a három európai ország veszi fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK