Gyökeres fordulatot ígér az új ENSZ-főtitkár

Letette esküjét az ENSZ új főtitkára, aki alapvető változásokat ígér a világszervezetben. A portugál baloldali politikus, aki korábban az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának vezetője volt, programbeszédében alapvető változásokat ígért a világszervezet életében és politikájában, vagyis szakítást elődje, a dél-koreai Ban Ki Mun politikájával.
MTI, 2016. december 12. hétfő, 22:11
Fotó: MTI/EPA

Az ENSZ az elmúlt évtizedekben hozzájárult a béke fenntartásához a világban, de eszközei immár nem elegendőek az érdemleges reagáláshoz. Itt az ideje, hogy az ENSZ elismerje hibáit és fogyatékosságait, és megreformálja működését - jelentette ki Guterres. Három területen ígért alapvető változást: a békefenntartásban, a fenntartható fejlődéshez nyújtott segítségben és a szervezet működésében.

Több közvetítésre, több diplomáciai tevékenységre van szükségünk - mondta, s felajánlotta személyes részvételét az ENSZ közvetítő tevékenységében.
Szíriára, az egyik legégetőbb problémára azonban nem tért ki. Programbeszéde után tartott sajtóértekezletén is arra helyezte a hangsúlyt, hogy ő maga készen áll jóhiszemű közvetítőként megteremteni a bizalom helyreállításához szükséges feltételeket a szíriai konfliktus résztvevői között.
Elismerve, hogy a főtitkár nem a világ ura, leszögezte, hogy érdemben járulhat hozzá a világszervezet döntő befolyású államainak, elsősorban a Biztonsági Tanács öt állandó tagjának munkájához.

A franciát, angolt és portugált váltogatva beszélő Guterres jobb egyeztetést ígért a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint a békefenntartók (az úgynevezett kéksisakosok) hatékonyabb munkáját a világ válságövezeteiben, például a Közép-afrikai Köztársaságban vagy Dél-Szudánban.

Az ENSZ működésében a bürokrácia leépítését helyezte kilátásba és hatékonyságot ígért, mert - mint fogalmazott - elképzelhetetlen, hogy kilenc hónapra legyen szükség ahhoz, hogy valakit terepre küldhessünk. Fontosnak mondta a nők és a férfiak egyenlő arányát, ennek megteremtését a világszervezeten belül.

Szólt az Európában szerinte végigsöprő populista hullámról, s kifejtette: arra lenne szükség, hogy újraépítsék a kapcsolatot az állampolgárok és vezetőik között. A 67 éves António Guterres 2017. januárjában foglalja el hivatalát.

HOZZÁSZÓLÁSOK