Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A globális földgázkereslet évi 1,6 százalékkal nő a következő öt évben az IEA (International Energy Agency) prognózisa szerint, a felhasználás így 2022-re évi 4 ezer milliárd köbméterre emelkedik a 2016-os 3630 milliárd köbméterről - írja az MTI. A növekmény 40 százalékát a kínai kereslet adja majd, a növekedés motorja pedig az ipari felhasználás lesz az energiatermelés helyett, ahonnan a megújuló energiaforrások szorítják ki a földgázt.

A termelés növekedéséhez pedig az Egyesült Államok járul majd hozzá 40 százalékos részesedéssel. 2022-re az Egyesült Államok már 890 milliárd köbméter földgázt termel majd és ezzel egy ötödét adja a globális termelésnek. Az amerikai termelés növekedésének a felét a belföldi - elsősorban ipari célú - felhasználás veszi majd fel, a másik fele pedig cseppfolyósított formában (LNG) világpiaci exportra kerül. Az Egyesült Államok az LNG-exportban 2022-re már a világpiaci elsőségért fog vetekedni Katarral és Ausztráliával.

Az LNG-kínálat növekedését a kereslet növekedése egyensúlyozza ki, a földgáz-cseppfolyósító terminálok száma és kapacitása gyarapodik, ezzel párhuzamosan pedig az LNG-beszerzésekre támaszkodó országok száma a 2005-ös 15-ről az idén 39-re emelkedik.

Mindez a felhasználók számára előnyös módon komoly kihívás elé állítja a földgáz-világpiac hagyományos üzleti modelljét és távvezetékes ellátásra épülő szerkezetét - idézi az IEA öt éves földgáz-világpiaci prognózisát az MTI.

A nyitókép forrása: Agencja Gazata/Cezary Aszkielowicz/Reuters