Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Először mutatják be a nyilvánosság előtt Vincent van Gogh egyik festményét, miután több mint egy évszázadon át egy francia család magángyűjteményében volt - írja az MTI hírére hivatkozva a hvg.hu.

A korai párizsi utcaképet ábrázoló művet - Scene de rue a Montmartre, azaz Montmartre-i utcakép címmel - március 25-én a francia fővárosban bocsátják árverésre - előtte azonban a Sotheby's nemzetközi aukciósház kiállítja azt Amszterdamban, Hongkongban és Párizsban.

Több milliárd forintot érhet

A festmény, amelynek értékét 5-8 millió euróra (jelenleg 1,8-2,9 milliárd forintra) becsülik, egy férfit és egy nőt ábrázol, akik kart karba öltve sétálnak el egy rozoga kerítés előtt, a háttérben egy szélmalom látható. A festmény része Van Gogh a párizsi negyedről, a Montmartre-ról készült sorozatának. Az olaj és vászon, 46,1 centiméter magas és 61,3 centiméter széles alkotást 1887. február vége és április közepe között készítette, amikor testvérénél, Theónál lakott a francia fővárosban.

Vincent van Gogh: Scene de rue a Montmartre (Montmartre-i utcakép)
Kép: Sothebys

A Sotheby's közölte: a festmény látható volt korábban katalógusokban, de a nyilvánosság előtt még sohasem mutatták be. Jelenlegi tulajdonosa névtelenséget kért. (Az aukciósház honlapja szerint a kép eddig Koppenhágában és Franciaországban volt magángyűjteményben.)

Ritkaság egy ilyen kép felbukkanása a műtárgypiacon

Az aukciósház szerint Van Gogh montmartre-i periódusából nagyon kevés alkotás van magántulajdonban.

Egy ilyen kaliberű és ennyire ikonikus jelenetet ábrázoló festmény felbukkanása a piacon kétségtelenül nagyon jelentős esemény

- írta közleményében a Sotheby's.

Van Gogh 1886-ban érkezett Párizsba és 1888-ban hagyta el a várost azzal az indoklással, hogy már túl sok volt számára a hektikus nyüzsgés. Dél-Franciaországba költözött, ahol aztán egy roham során levágta saját fülének egy részét. Hallucinációk, epilepsziás rohamok kínozták, mígnem 1890. július 27-én Párizs közelében szíven lőtte magát és két nappal később meghalt.