Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió legnagyobb gazdasága az idén 1,6 százalékkal nő az új előrejelzés szerint. A tanács a legutóbbi, márciusi prognózisában még 2,3 százalékos bővülést valószínűsített 2018-ra. Németország hazai összterméke (GDP) 2019-ben 1,5 százalékkal bővül az új prognózis szerint, szemben a tavasszal jelzett 1,8 százalékkal.

A 2017-ben regisztrált 2,2 százalékos növekedéshez képest így jóval kisebb ütemben folytatódhat a német gazdaság történetének egyik leghosszabb - 2010 óta tartó - fellendülése. A lassulás számos tényező, köztük a brit uniós tagság megszüntetése (brexit), a világgazdaságban erősödő protekcionizmus és a Németországban erősödő munkaerőhiány összeadódó hatásaként következik be a tanács elemzése szerint.

A dokumentum berlini bemutatóján hangsúlyozták: a digitalizáció, a globális gazdaság rendjének bizonytalan jövője és az úgynevezett demográfiai átalakulás - vagyis a Japán után a világ második legidősebb társadalmaként számon tartott Németország elöregedésének folytatódása - nagy kihívást jelent és gyors reformokat követel.

A kormánynak nagyszabású állami beruházásokkal javítania kell az oktatási rendszer minőségén, biztosítania kell a hozzáférést a gyors internethez az egész országban, gyorsítania kell a közigazgatás digitalizációját, több pénzügyi támogatással kell ösztönöznie az informatikai innovációval foglalkozó vállalkozások indítását, több pénzt kell fordítania a közeledési infrastruktúra fejlesztésére, a nagyvárosokat sújtó lakáshiány és az ingatlanpiac túlhevülése miatt pedig több szociális bérlakást kell építeni.

A nyugdíjrendszerben és az egészségügyi rendszerben is vannak sürgős feladatok, így például a nyugdíjkorhatárt hozzá kell igazítani az egyre emelkedő várható élettartamhoz, az egészségügy területén jellemző túlkapacitásokat pedig egyebek mellett kórházak összevonásával szükséges csökkenteni.

A tekintélyes tanácsadó testület a kormány iparpolitikáját is bírálta, az elektromobilitás elterjesztését célzó törekvésekkel, köztük az elektromos meghajtású autókban használt akkumulátorok európai gyártásának támogatására vonatkozó tervekkel kapcsolatban kiemelték, hogy szakítani kell az "irányító" jellegű politikával, és a vállalkozások önálló kibontakozásához szükséges keretfeltételek biztosítására kell szorítkozni.

A gazdasági bölcsek tanácsa öt tagból áll, az államfő nevezi ki őket a szövetségi kormány javaslatára, megbízatásuk öt évre szól. A mintegy húsz szakértővel együtt tevékenykedő független testület évente kétszer készít előrejelzést a német gazdaságban várható folyamatokról, és elemzést a gazdaság állapotáról. Az elemzésben javaslatokat fogalmaznak meg, amelyeket a kormánynak nem kötelező elfogadni.