Lagymatag marad az Egyesült Államok gazdasági növekedése, amelyet továbbra is fokozott veszélyek fenyegetnek, tekintettel az euróövezet pénzügyi feszültségeire, és a belföldi költségvetési terveket övező bizonytalanságokra - áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss értékelésében. A kihívások középtávú kezelésére további intézkedéseket és a növekedést támogató lehetőségek kihasználását tartja szükségesnek az IMF.

Gyenge pontok

Különösen kritikus feladat lenne gyors, rövid távú fiskális kiigazítást végrehajtani, amellyel egy 2013-as, jóval nagyobb kiigazítás fenyegetését el lehetne kerülni a Valutaalap szerint.

A monetáris politikai körülmények továbbra is meglehetősen alkalmazkodóak, azonban a további könnyítésnek akár negatív hatásai is lehetnek. A kormányzat által tervezett, az építőipari fellendülés támogatását célzó intézkedések aggresszív alkalmazása jelentős előnyöket biztosíthat a szélesebb amerikai gazdaság számára is.

Az IMF szerint az amerikai pénzügyi rendszer korszerűsítése terén sikerült előrelépést elérni, ám maradtak gyenge pontok, ezért szükséges lenne a megfelelő források alkalmazásával az új szabályozási keretegyezség és a rendszerkockázatok monitorozásának véglegesítése és bevezetése - szögezi le az IMF.

Miután 2011 második felében föllendült, 2012 első felében körülbelül 2 százalékra lassult az USA gazdasági növekedése. A lakossági fogyasztás gyenge, és bár az ingatlanpiacon a stabilizáció jelei mutatkoznak, ez egy alacsony szinten történik. Az év elejétől lassult a munkahelyteremtés, és a foglalkoztatottság továbbra is elmarad a válság előttitől. Az üzleti vállalkozások kilátásai szintén romlottak valamelyest, a nagyvállalatok kedvező pénzügyi környezete ellenére, amelyek a kötvénypiacok mellett bankhitelekhez is könnyen jutnak. A háztartások jelzáloghitelhez való hozzáférése azonban továbbra is roppant szigorú feltételekhez kötődik, és történelmi mélyponton áll az ezirányú aktivitás. A kivitel reménysugárt jelent a fellendülésben, ám utóbb itt is megfigyelhető volt bizonyos gyengülés, elsősorban az európai kereslet alakulásával összefüggésben.

Erős dollár

A növekedés várhatóan a következő 2 évben is mérsékelt maradhat az USA-ban az IMF szerint, amiben a vérszegény lakossági fogyasztás mellett a fiskális korlátok, és a bizonytalan külső kereslet is szerepet játszhat. Az export szempontjából a várhatóan felértékelődő dollár is visszahúzó hatást gyakorolhat. A különféle gazdaságélénkítő intézkedések - például adókedvezmények kifutása idén és 2013-ban 1-1,25 százalékponttal fogja vissza a gazdasági növekedést az IMF számításai szerint. Az inflációra, a továbbra sem meggyőző fellendülésre, valamint a várhatóan csak lassan mérséklődő munkanélküliségre tekintettel az Egyesült Államok monetáris politikájának vélhetően még jó ideig alkalmazkodónak kell maradnia a szervezet szerint.

Az idei 2 százalékos GDP-növekedés után az IMF lassú emelkedésre számít, amelynek eredményeképp 2016-ban 3,4, 2017-ben pedig 3,3 százalékos lehet a gazdasági növekedés. Az infláció a 2012-es 2,2 százalékról kisebb enyhülést követően 2017-ben visszatér erre a szintre, míg a munkanélküliség 8,2 százalékról 5,9 százalékra mérséklődhet. A költségvetési hiány az idei GDP-arányos 7,5 százalékról 2022-re kedvező esetben 1,8, alapesetben viszont csak 4,8 százalékra csökkenhet.