Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jövő évi előrejelzésben ugyanakkor a jegybank a májusi 3,2 százalékról 2,8 százalékra mérsékelte a gazdasági növekedés rátáját. A cseh pénzügyminisztérium a múlt héten szintén emelte - az áprilisi 2,7 százalékról 3,9 százalékra - a cseh gazdaság (GDP) idei várható növekedési rátáját. Jövőre a pénzügyminisztérium 2,5 százalékos gazdasági növekedést vár Csehországban.

Úgy a minisztérium, mint a jegybank is hangsúlyozta, hogy az új prognózis az idei első negyedév eredményén alapszik, amikor éves szinten négy százalékkal nőtt a cseh GDP.
A cseh jegybanktanács a csütörtöki ülésén ugyanakkor úgy döntött, hogy továbbra is történelmi mélyponton, 0,05 százalékon tartja az alapkamatot és folytatja beavatkozási politikáját a korona gyengítése érdekében, hogy az euró árfolyama 27 korona felett maradjon - közölte Singer.

A beavatkozásokat a korona erősödésének megakadályozására 2013 novemberében kezdte el a jegybank azzal a céllal, hogy Csehország elkerülje a deflációt. A jegybank szerint ezt addig folytatják, amíg az euró árfolyama stabilan 27 korona körül fog mozogni és az éves infláció megközelíti a két százalékot. Pénzügyi szakértők szerint erre legkorábban 2016 második felében lehet számítani.