Gyorsabban drágult Németország

A januári éves szintű német infláció a várakozásoknak megfelelően két százalékot tett ki, a decemberi 1,7, és a novemberi 1,5 százalék után.
MTI-Eco, 2011. február 11. péntek, 08:44
Fotó:

Németországban januárban átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak decemberhez képest, és 2,0 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly januárban - derül ki a szövetségi statisztikai hivatal végleges adataiból.

A január 27-én kiadott előzetes becslés 0,5 százalékos havi árcsökkenést és csak 1,9 százalékos tizenkét havi inflációt jelzett.

Az adat nagyjából megfelel az elemzői várakozásoknak.

A tizenkét havi áremelkedésben az áram, az üzemanyagok, a zöldség és a gyümölcs drágulásáé volt a főszerep.

Az üzemanyagok átlagosan 9,9 százalékkal voltak drágábbak, mint tavaly januárban.

Decemberben 1,7 százalékos, novemberben 1,5 százalékos volt a tizenkét havi infláció.

Az EU-szabvány szerint számolva januárban szintén 0,5 százalékos árcsökkenés, tavaly januárhoz képest viszont 2,0 százalékos infláció volt Németországban, ezek megegyeznek az előzetes adatokkal.

Tavaly az évi átlagos infláció 1,1 százalékra gyorsult Németországban a 2009-es 0,4 százalékról, és a tizenkét havi infláció minden hónapban kisebb volt az Európai Központi Bank legfeljebb 2 százalékos riadóküszöbénél.

Tavaly az üzemanyagok átlagosan 11,2 százalékkal, az áram 3,2 százalékkal drágult, miközben a központi fűtés és a távhő költsége 8,4 százalékkal csökkent, a gáz ára 8,6 százalékkal apadt.

Az élelmiszerek átlagosan 1,6 százalékkal drágultak.

HOZZÁSZÓLÁSOK