Egy kamatemelés a mintegy két hét múlva esedékes a Fed kamatmeghatározó ülésén valószínű - mondta Janet Yellen a MarketWatch szerint.

Az ülésen a Nyílt Piaci Bizottság (FOMC) értékelni fogja, hogy a foglalkoztatás és az infláció a Fed várakozásainak megfelelően alakul-e és amennyiben ez így van, akkor az alapkamat további emelésére valószínűleg elérkezett az idő - mondta Yellen Chicagóban.

A Fed-elnök által használt megfogalmazás a MarketWatch szerint hasonló ahhoz, amivel Yellen a korábbi szigorítás jelezte. Ennek útjában egyedül a március 10-én megjelenő mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottsági adatok állhatnak.

Yellen jelzése megerősíti más Fed-tisztviselők korábbi, e héten elhangzott mejegyzéseit, amelyek alapján valószínűsíthető a március 15-i kamatemelés. A MarketWatch William Dudley, a New York Fed elnökének nyilatkozatát emelte ki, aki kedden arról beszélt, hogy a máciusi lépés "sokkal egyértelműbbé" vált.

Befektetők a márciusi kamatemelést már 75 százalékos valószínűséggel várnak kamatemelést a múlt heti 22 százalékkal szemben - írja a MarketWtach.

Yellen beszédében megemlítette, hogy biztatóak a kilátások a folyamatos mérsékelt növekedésre, a külföldről érkező kockázatok pedig csökkentek. A munkaerőpiac erősödik, az infláció emelkedik és közelíti a jegybank 2 százalékos célját. A Fed elnök ugyanakkor azt is elmondta, hogy a jegybanknak van tere egy fokozatos kamatemeléshez. A Fed egyébként erre az évre három szigorítást helyzetett kilátásba.

A MarketWatch azonban megjegyzi, hogy nem minden Fed-kormányzó van arról meggyőzve, hogy a javuló gazdaság kibír egy ilyen korai kamatemelést. A Wall Street Journalnak adott interjújában például a St. Louis Fed kormányzója, James Bullard ellenezte a márciusi szigorítást. Szerinte a mostani adatok nem különböznek a januáriaktól, amikor a testület nem tervezett be egy márciusi kamatemelést.

Yellen azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a jegybank túl sokáig vár, akkor gyorsabb ütemben kell szigorítania. A befektetőknek hozzá kell szokniuk a gyorsabb kamatemelésekhez, a jegybanki alkalmazkodás vélhetően nem lesz annyira lassú, mint 2015-ben vagy 2016-ban volt, amikor évente egyszer emelt a jegybank - tette hozzá Yellen.

Yellen beszédét követően az amerikai állampapírok hozama nőtt, a 2 éves kötvények egy bázisponttal 1,32 százalékra, a 10 éves kötvényeké kevesebb mint egy bázisponttal 2,49 százalékra emelkedett, a 30 éves kötvényeké 3,07 százalékon maradt. A dollár gyengült az euróval szemben, - közép-európai idő szeirnt - késő este 1,0598 dollárnál járt az euróárfolyam, ami 0,9 százalékos gyengülést jelent a csütörtök késő délutáni szintekhez képest.