Gyorsabban nőtt a cseh gazdaság a vártnál

Csehországban 2,9 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben éves összehasonlításban, gyorsabban a vártnál - közölte a cseh statisztikai hivatal (CSÚ) pénteken Prágában, megerősítve ezzel a korábbi becsült adatokat.
Papp Zsolt, 2017. június 2. péntek, 10:30
Fotó: Pixabay

Az utóbbi két évben ez a legmagasabb gazdasági növekedés Csehországban - mutatott rá a CSÚ. Tavaly, az utolsó negyedévben ez a mutató 1,9 százalék volt. A gazdasági növekedés magasabb a vártnál - írja az MTI.

A statisztikai hivatal közölte azt is, hogy a tavalyi gazdasági növekedés éves összevetésben 2,3 százalékos volt.
Az előző negyedévhez képest idén január-márciusban 1,3 százalék volt a gazdasági növekedés. A szakértők alacsonyabb gazdasági növekedéssel számoltak.

A statisztikusok szerint az első negyedév vártnál jobb eredménye elsősorban a cseh termékek iránti növekvő külföldi keresletnek köszönhető, amelyet felerősített a háztartások szintén folyamatosan emelkedő fogyasztása.

Egybehangzó elemzői vélemények szerint az első negyedévi jó eredmény azt vetíti előre, hogy az idei GDP-növekedés Csehországban a vártnál magasabb, valószínűleg három százalék körüli lehet. A cseh jegybank jelezte, hogy felfelé fogja módosítani eddigi 2,6 százalékos növekedési prognózisát.

HOZZÁSZÓLÁSOK