Gyorsan csökken a cseh munkanélküliség

Májusban 4,1 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban, áprilisban még 4,4 százalék volt – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ).
Domokos László, 2017. június 8. csütörtök, 11:48
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

A munkanélküliség négy hónapja csökken. Májusban 308 521 munkanélkülit tartottak nyilván, ami 2008 májusa, a gazdasági válság előtti időszak óta a legkevesebb.

Eközben folyamatosan emelkedik a szabad munkahelyek száma, májusban a munkaadók 174 ezer állást kínáltak - írta az MTI.

Éves összehasonlításban is fokozatosan javul a helyzet, tavaly májusban a munkanélküliség 5,4 százalékos volt.

Több régióban történelmi mélyponton van a munkanélküliségi mutató, különösen jó a helyzet az ipari övezetekkel rendelkező régiókban - mondta Katerina Sadílková, a munkaügyi hivatal országos igazgatója.

Sadílková szerint a munkanélküliség folyamatos csökkenése a gazdaság folyamatos erősödésének, valamint a szezonális munkahelyek nagyobb számának a következménye. Úgy vélte: a következő nyári hónapokban remény van a munkanélküliség további csökkenésére.

A helyzet a nyugat-csehországi Pilseni régióban a legjobb, ahol 2,6 százalékos a munkanélküliség. A legmagasabb munkanélküliséget Északnyugat-Csehországban és Észak-Morvaországban mutatják ki, 7-8 százalék körül.

Éves szinten tavaly 5,5 százalékos volt a munkanélküliség Csehországban. Gazdasági elemzők az idén arra számítanak, hogy a mutató 4,3 százalékra csökken.

HOZZÁSZÓLÁSOK