Gyorsan felállhat a görög koalíció

Állítólag délben lesz új görög kormány, a Demokratikus Baloldal csak külső támogatást nyújtana a kabinetnek.
NAPI, 2012. június 20. szerda, 10:35
Fotó: Napi.hu

Az Ekathimerini című görög lap internetes oldalán megjelent információk szerint a Demokratikus Baloldal nevű párt csatlakozna a kormánykoalícióhoz, de nem adna minisztert a kormányba. Korábbi hírek szerint a párt olyan kabinetet akart, amely részben technokrata-szakértő miniszterekből állt volna. A Demokratikus Baloldal emellett úgy véli, hogy a 2014-es európai uniós választásokig kellene hivatalban maradnia a most felálló athéni vezetésnek.

A kompromisszumos javaslatot állítólag 70 százalékos többséggel fogadta el a párt központi bizottsága. A hír szerint a párt támogatásának feltétele, hogy néhány hozzá közel álló, de nem párttag szakember tagja legyen a kormánynak.

A lap szerint várhatóan magyar idő szerint délben jelentik be az Új Demokrácia-Paszok kormány megalakulását. A kormányfő az előbbi vezére, Antonisz Szamarasz lesz, a pénzügyminiszter a Görög Nemzeti Bank elnöke, Vaszilisz Rapanosz lehet.

Helyettesének Chrisztosz Sztaikurasz közgazdász professzor, a párt szakértőjét szemelték ki - ő felelne az állami bevételekért. A kormány pénzügyi tanácsadó csoportjának tagja lehet még Jannisz Szturnarasz az IOBE gazdaságkutató intézet vezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK