A szolgáltatások hivatalos teljesítménymutatója (beszerzési menedzser mutató) 61,7 pontra, idén a második legmagasabbra ért az augusztusi 60,1 pontról, a mutatót kezelő kínai logisztikai és beszerző szövetség (CFLP) vasárnapi közlése szerint. A szervezet a kínai statisztikai hivatal megbízásából és számára készíti e mutatót.

A szolgáltatások teljesítménymutatója idén eddig áprilisban jelezte a legnagyobb növekedést egyik hónapról a másikra, 63,0 ponton. A mutató - február kivételével, amikor átmenetileg 46,4 pontra esett - másfél éve jár a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pont fölött.

A további fejlődést megalapozza az új megrendelések gyorsuló gyarapodása, bár annak üteme - 56,9 ponton az augusztusi 56,2 pont után - elmarad a fő mutató jelezte átlagtól. A fő mutatót elsősorban a továbbra is gyorsan javuló üzleti kilátások emelik: a kilátások részmutatója 67,2 pontra javult az augusztusi 67,1 pontról.

A szolgáltatások a kínai hazai össztermék (GDP) kevesebb mint 45 százalékát adják kínálati oldalról, ez messze elmarad a fejlett országokban szokásos 70-75 százaléktól. Ennek dacára a szolgáltatások erős teljesítménye - különösen a foglalkoztatás növekedése a szektorban - az elemzők szerint hazai támaszt adva mégis tompíthatja az általános növekedés esetleges lassulásának következményeit a kínai gazdaságban.

A kínai kormány a világgazdasági válság kezdete óta a GDP 2-3 százalékának megfelelő értékben támogatja a lakossági keresletet, főleg adókedvezmények formájában.

Nemzetközi elemzők a világgazdaság fellendülését Ázsiától várják, főleg Kínától - amely a második negyedévben a világ második számú nemzetgazdasága lett az Egyesült Államok mögött, a harmadik helyre szorítva Japánt - és a nagyságra harmadik ázsiai gazdaságtól, Indiától.

A kínai feldolgozóipar pénteken megjelent, hivatalos teljesítménymutatója szintén a fejlődés, növekedés erős gyorsulására vallott: 53,8 pont volt az augusztusi 51,7 pont után. Ez a mutató 19-ik hónapja jelezte a teljesítmény növekedését az előző hónaphoz képest, de előzőleg, júliusban 17 hónapon belül a legkisebbet. A kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése májustól júliusig minden hónapban lassult.

A kínai kormány hűtő intézkedései nyomán a kínai gazdaság növekedése a második negyedévben 10,4 százalékosra lassult az első negyedévi 11,9 százalékról, rendre éves összehasonlításban. A kormány hivatalos célja 8 százalékos növekedés idén.

Kína hazai összterméke (GDP) az eddigi rekord évben, 2007-ben 14,2 százalékkal bővült. Utána 2008-ban 9,6 százalékosra, majd tavaly 9,1 százalékosra lassult a növekedés. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) utolsó - júliusi - előrejelzése idén 10,5 százalékos, jövőre 9,6 százalékos gazdasági növekedésre szól. Áprilisban az IMF 10 százalékos többletet jósolt erre az évre, illetve 9,9 százalékosat jövőre.