Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság ma várhatóan azt javasolja a tagállamoknak, hogy március végéig lehetőleg fejezzék be az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók, valamint a 80 éven felüliek 80 százalékának beoltását, nyárig pedig oltsák be a felnőtt lakosság legalább 70 százalékát - írja a Népszava.

Az ezt tartalmazó közleményt - amely a gyógyszerek előállítóinak is segítséget ígér gyártókapacitásaik kibővítéséhez - ma készül elfogadni a testület. A bizottság január végéig szeretne megállapodást a tagállamokkal az úgynevezett Covid-19 oltási igazolványról, amelyet a közösség minden országában elismernének. Ez az okmány felválthatná a tesztelésre és a karanténra vonatkozó előírásokat. A nagyobb nemzetközi légitársaságok akár már tavasztól követelhetik az utasoktól a "vakcinaútlevelet".

A tervek szerint a csütörtökön videokonferenciázó 27 állam- és kormányfő a dokumentum bevezetésének a lehetőségéről is tárgyalni fog. Az igazolvány használata számos jogi kérdést vet fel. Maros Sefcovic bizottsági alelnök azt mondta: szükség van az oltási adatok elektronikus nyilvántartására és megosztására, de csak egy későbbi időpontban és alapos mérlegelés után lehet dönteni a koronavírus elleni oltottságot igazoló okmány alkalmazási köréről.