Gyorsítja a kormány a magyar-szlovák gázvezeték projektet

Kiemelt beruházássá minősítette a kormány a magyar-szlovák földgázszállító-vezeték megépítését, így a vezeték magyarországi szakaszának engedélyezési folyamata felgyorsulhat.
NAPI, 2011. november 3. csütörtök, 10:43
Fotó: Napi.hu

A kormány november 2-i ülésén kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a magyar-szlovák összekötő földgázszállító-vezeték kiépítéséhez és a vezeték üzemszerű működtetéséhez kapcsolódó beruházások megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket.

Magyarország stratégiai célja a gázpiacon a valódi versenyhelyzet megteremtése megfelelő fizikai infrastruktúra kiépítésével és alternatív forráslehetőségek felkutatásával. A fizikai infrastruktúra oldaláról az európai piachoz csatlakozó megfelelő kapacitású kapcsolatok kiépítése enyhítheti a hazai energiafüggőséget.

A stratégiai jelentőségű nagynyomású földgázszállító vezeték a tervezett Észak-Dél Energiafolyosó részeként növeli a szállítási útvonalak diverzifikációját, és jelentősen hozzájárul Európa energiabiztonságának erősítéséhez - állította a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleményében. Az új határkeresztező kapacitás a tárca álláspontja szerint elősegíti a gázpiac likviditását és növeli a közép-európai régió földgázellátásának biztonságát. Az építés mellett Magyarország európai és regionális szinten is politikailag elköteleződött. A fejlesztést az Európai Unió kiemelt fontosságú projektként kezeli. Korábban egyébként már több hasonló, határkeresztező kapacitás épült meg, így a magyar-román és a magyar-horvát gázösszeköttetés is.

Az NFM közlése szerint a projekt kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításával a nagynyomású földgázszállító vezeték magyarországi szakaszának engedélyezési folyamata felgyorsul, így lehetővé válik a 2015. januári üzembe helyezés.

HOZZÁSZÓLÁSOK