Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit gazdaság kissé lassabban bővült az év első három hónapjában, mint azt a piacon várták, de az éves mutató így is hatéves csúcsára jutott. A GDP kétharmadát kitevő szolgáltatások 0,9 százalékkal bővültek negyedéves alapon, míg a ipari termelés 0,8 százalékkal. Az előbbi 2012 harmadik negyedéve óta a legmagasabb szint, míg az utóbbi 2010 második negyedéve óta.

Az eddigi (korábbiakban vártnál jobb) növekedési számok sorával sem sikerült még az országnak a 2008-as válság előtti termelési szintet elérnie. Az ONS (Office for National Statistics) jelentése szerint még 0,6 százalékkal marad el a GDP mai szintje a 2008 elején látott csúcstól. Bár a britek a leggyorsabban növekednek a G7-ek országai közül, megjegyzendő, hogy ők az egyetlenek, akik még nem érték el a válság előtti GDP-jük szintjét.

Mark Carney jegybankelnök kedden arról beszélt, hogy a gazdasági fellendülés immár látszik az ország minden szektorában és a kezdeti jelek arra utalnak, hogy a növekedés mértéke fenntartható. Az erős növekedési számok ellenére ugyanakkor a Bank of England olyan jelzéseket adott, hogy egyáltalán nem sietnek a laza monetáris politikájuk feladásával és az irányadó ráta még hosszan a jelenlegi szintjén (0,5 százalék) maradhat.