Gyorsulnak a fegyverberuházások

Két óriási fegyverfejlesztés fog lendületet adni a hadiiparnak a következő évtizedben: Oroszország - hazai és a második világháború óta először külföldi, köztük amerikai technológia beszerzésével - 19 ezer milliárd rubelt (613 milliárd dollár) költ hadserege korszerűsítésére, a Perzsa-öböl menti arab államok pedig összesen 123 milliárd dollárért vásárolhatnak fegyvereket az Egyesült Államoktól.
NAPI, 2010. szeptember 22. szerda, 09:35
Fotó:

Az orosz kormány nemzetközi tendereket akar kiírni, hogy versenyre kényszerítse az elkényeztetett hazai fegyvergyártókat - jelentette be Anatolij Szergyukov védelmi miniszter. Szergyukov - aki az első olyan hadügyminiszter, akinek nincs katonai vagy elhárítós múltja - a pályáztatáson túl azt is el akarja érni, hogy a hadsereg ne csupán kész rendszereket vásároljon, hanem a megrendelt eszközök minél nagyobb részét Oroszországban gyártsák le a szállítók. Ennek az elvnek a jegyében írják ki például a négy helikopterszállító hajóra szóló tendert: kettőt vásárolnának, kettő gyártását pedig Oroszországba kell telepítenie a pályázat nyertesének.

A Perzsa-öböl térségében lévő arab országok Irán katonai erejének ellensúlyozására fegyverkeznek - derült ki a Financial Times tudósításából. Szaúd-Arábia összesen 67 milliárd dollár ráfordításával fejleszti hadseregét. Az USA régi szövetségese 85 F-15-ös vadászbombázót vásárolhat és 70-et korszerűsíthet, aminek a Boeing lehet a legnagyobb haszonélvezője. Az Egyesült Arab Emírségek szakértői információk szerint 35-40 milliárd dollár értékben vásárolnának fegyvereket, egyebek mellett új rakétaelhárító rendszert telepítenének. Omán a várakozások szerint 12 milliárd, Kuvait hétmilliárd dollárt költ katonai fejlesztésekre 2014-ig. Az előbbi ország 18 F-16-os vadászgépet vásárolhat és 12-t felújíttathat, ami a Lockheed Martinnak hoz üzletet.


A közel-keleti fegyverkezéssel az USA az iraki háború utáni új biztonsági rendszer kialakítására törekszik az Öböl térségében - mondta a brit üzleti lapnak Anthony Cordesman amerikai katonai szakértő. Washington így akarja biztosítani a térségből kiinduló olajszállításokat a lehető legkisebb amerikai katonai jelenlét mellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.22 17:13

Jellemző, hogy az arabok semmilyen értelmes célra nem tudják azt a termérdek olajpénzüket elkölteni, hihetetlen de a legnagyobb problémájuk, hogy gyorsabban költsék el a pénzt mint amilyen gyorsan beérkezik az olajeladásokból...( valamelyik sejk mondta a Tv- ben by the way ).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodian, 2010.09.22 10:13

Na, a válság vége látszik, készülödünk a háborúra, hogy legyen mit felépíteni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html