Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A japán pénzügyminisztérium hétfőn közzétett előzetes adatai szerint az export 8,1 százalékkal nőtt éves összevetésben, gyorsabb ütemben az áprilisi 7,8 százaléknál, illetve az elemzők által várt 7,5 százaléknál.

A kivitel várhatóan a következő hónapokban is növekszik az autók, autóalkatrészek és félvezető berendezések iránti nagyobb keresletnek köszönhetően, miközben az Egyesült Államokkal való kereskedelemben felhalmozott többlet miatt Japán potenciális célpontja Donald Trump amerikai elnök protekcionista politikájának.

Japán importja 14,0 százalékkal nőtt, főleg az olajárak emelkedésének következtében. Elemzők 8,2 százalékra számítottak az áprilisi 5,9 százalék után.

A kereskedelmi mérleg három hónapja először ismét veszteséges volt, a hiány 578,3 milliárd jenre rúgott májusban, jóval meghaladta az elemzők által várt 235 milliárd jent. Áprilisban 624,6 milliárd jen többlettel zárt a mérleg.

Az Egyesült Államokba irányuló japán kivitel 5,8 százalékkal nőtt éves szinten májusban, gyorsult az ütem az áprilisi 4,3 százalékhoz képest. Különösen az autóalkatrészek exportja bővült. Ugyanakkor az amerikai import jóval nagyobb mértékben, 19,9 százalékkal nőtt májusban, főleg az amerikai repülőgépek és szén behozatala növekedett. Ennek eredményeként Japán kereskedelmi többlete 17,3 százalékkal, 340,7 milliárd jenre (3,08 milliárd dollár) csökkent, ami 2013 januárja óta a legkevesebb.

Kép forrása: Shutterstock