Gyorsult a pénzromlás üteme az eurózónában

Januárban erősödött kissé az euróövezeti infláció, az Európai Unióban pedig változatlan ütemben emelkedtek a fogyasztói árak - közölte csütörtökön az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.
MTI-Eco, 2016. február 25. csütörtök, 14:07
Fotó: Napi.hu

Az idén januárban 0,3 százalékra emelkedett a decemberi 0,2 százalékról az éves bázisú infláció az euróövezetben. 2015 januárjában a fogyasztói árak még 0,6 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbi szinthez képest.

Energiaárak nélkül az euróövezeti infláció januárban 1,0 százalék volt. Az energiaárak januárban 5,4 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest és 2,7 százalékkal a decemberihez képest.

Az Európai Unióban az infláció januárban a decemberivel megegyező 0,2 százalékon maradt. Egy évvel korábban 0,5 százalékos volt a fogyasztói árak éves csökkenése az EU-ban.

Az idén januárban az Európai Unió 28 tagállamából tízben csökkentek a fogyasztói árak. A legnagyobb éves árcsökkenés Lengyelországban volt, 1,7 százalékos, illetve Romániában 1,5 százalékos és Cipruson 1,1 százalékos.

A legnagyobb inflációt januárban Belgiumban regisztrálták, 1,8 százalékosat, illetve Ausztriában 1,4 százalékosat, Svédországban 1,3 százalékosat, valamint Magyarországon 1,0 százalékosat.

HOZZÁSZÓLÁSOK