Gyorsult a vietnami gazdasági növekedés

Az idei harmadik negyedévben 6,19 százalékra gyorsult a bruttó hazai termék (GDP) növekedés éves üteme Vietnamban a második negyedéves 5,42 százalékos növekedés után.
MTI-Eco, 2014. október 28. kedd, 18:20

A délkelet-ázsiai országban idén a teljes évre vonatkozóan 5,8 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak, amely 2015-re 6,2 százalékra gyorsulhat. A bővülés elsősorban az export és a termelési szektor erősödésének köszönhető.

A vietnami jegybank kedden bejelentette, hogy csökkenti a dollárban és a helyi valutában, a dongban lekötött betétek után fizethető kamatot a hitelezés megkönnyítése és a gazdasági növekedés felgyorsítása érdekében.

Szerdától a bankok maximum 5,5 százalékos kamatot fizethetnek az 1-6 hónapos lekötésű dong betétekre a korábbi 6 százalék helyett. A dollárbetétek után fizethető kamat maximum 0,75 százalék lesz, az eddigi 1 százalék helyett.

Bár a gazdasági növekedés gyorsul, a független elemzők kiemelik, hogy a költséges állami szektor, a nem teljesítő hitelek magas aránya és gyenge belső kereslet miatt korlátozott a kormány gazdaságpolitikai mozgástere.

gdp
HOZZÁSZÓLÁSOK