Márciusban 1,6 százalékkal voltak magasabban a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál, míg februárban 1,4 százalékos emelkedést mértek. Az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak márciusban. Februárban 0,5 százalékos volt a havi szintű emelkedés, januárban viszont 0,7 százalékos csökkenést mértek - adta hírül az MTI.

A gyakran változékony energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 1,6 százalékos, havi szinten pedig 0,5 százalékos emelkedést mutatott az év harmadik hónapjában.

Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves összevetésben 1,5 százalék, havi szinten pedig 0,4 százalék volt márciusban.

Éves összevetésben az energiaárak 0,5 százalékkal, az élelmiszerárak pedig 2,9 százalékkal nőttek. A megtermelt javak 1,4 százalékkal, a szolgáltatások pedig 1,8 százalékkal drágultak márciusban.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságának inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájára.

Képünk forrása: Shutterstock