A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok figyelembe vételével képzett összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke októberre 53,3 pont lett a szeptemberi 52,6 pont után. A BMI előzetes értéke a véglegesnél magasabb, 53,7 pont volt.

Az euróövezet gazdasági aktivitás javulásához elsősorban Németország járult hozzá, ahol 55,1 pontot ért el az októberi összetett BMI. A spanyol BMI 54,4 pont lett. Az írországi pedig 54,0 pont, ami 40 havi mélypont.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági aktivitás teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A BMI várnál kisebbnek bizonyult októberi javulása kételyeket ébreszt azzal szemben, hogy az euróövezetnek sikerül-e kitörnie az év túlnyomó részére jellemző vontatott növekedési szakaszból - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. Hozzátette: az októberi BMI alapján az Európai Központi Bank (EKB) minden gazdaságösztönző igyekezete ellenére a negyedik negyedévben is a másodikkal és a harmadikkal közel megegyező 0,3 százalék körüli GDP-növekedésre lehet számítani.

Németország, az euróövezeti növekedés fő motorja 0,5 százalékos negyedéves GDP-növekedésre számíthat a negyedik negyedévben, Spanyolország pedig 0,6-0,7 százalékosra - jegyezte meg.