Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értéke 57,4 pontot tett ki augusztusban, 0,8 ponttal emelkedett az előző havi 56,6 ponthoz képest. A végleges adat megegyezik az előzetessel, és összhangban áll az elemzői várakozásokkal. Az augusztusi érték azonos a 74 havi csúcsot jelentő júniusival - írja az MTI.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulására utal.

Augusztusban már az 50. egymást követő hónapban állt az 50 pontos küszöb felett a feldolgozóipari BMI értéke.

A vizsgált nyolc euróövezeti tagállam mindegyikében, így Görögországban is bővült a feldolgozóipar. A működési feltételek leginkább Ausztriában, Hollandiában és Németországban javultak.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait kommentálva rámutatott: a beszerzésimenedzser-indexekből arra lehet következtetni, hogy éves összevetésben 4 százalékkal nőtt a termelés a harmadik negyedév elején. Az erős növekedést a belső és a külső kereslet élénkülése egyaránt támogatta. Az euró közelmúltbeli erősödése azonban fékezheti az új exportmegrendelések állományának növekedését.

Ausztriában 61,1 ponttal, Hollandiában pedig 59,7 ponttal 78 havi csúcsra erősödött a feldolgozóipari index, míg Németországban 59,3 ponttal - 2011 áprilisa óta a harmadik legjobb értékkel - kéthavi magasságba kúszott fel a mutató. A német feldolgozóipar termelése, megrendelésállománya és exporttevékenysége is meredeken emelkedett.

A középmezőnyben található Olaszországban (56,3 ponttal 78 havi csúcspontra), Írországban (56,1 ponttal 25 havi csúcsra) és Franciaországban (55,8 ponttal 76 havi csúcsra) is javultak a működési feltételek. Csak Spanyolországban lassult a növekedés, 52,4 ponttal 11 havi mélypontra jutott a feldolgozóipari BMI.

Még az 52,2 ponttal sereghajtó Görögország is figyelemre méltó eredményt ért el, mivel a BMI értéke 108 havi csúcsra ért.

Az euróövezeti feldolgozóipar termelése 2011 áprilisa óta az egyik leggyorsabb ütemű növekedést érte el augusztusban. Nőtt a külföldi kereslet, nőtt a foglalkoztatottak száma, erősödtek az árnyomások és továbbra is optimisták a vállalkozások a kilátásokat illetően - írta az MTI.