Alistair Carmichael a The Observer című vezető baloldali vasárnapi brit lapnak kijelentette: úgy látja, hogy a skót nacionalisták "éhesebbek a győzelemre", és megállíthatatlan lendületre tehetnek szert. Carmichael szerint az uniópárti kampány nem hajlandó észrevenni ezt a veszélyt, és megvan a kockázata annak, hogy mire észreveszik, már túl késő lesz.

"Mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy komoly versenyről van szó, és nem lehetetlen, hogy a nacionalisták megnyerik" ezt a versenyt - tette hozzá.

Alex Salmond skót miniszterelnök, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két éve hirdette meg hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről. A referendumot a skót kormány szeptember 18-ára írta ki. A népszavazáson egyetlen kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e.

A felmérések szerint a függetlenné válást ellenzők többségben vannak, és az unió fenntartása mellett kampányoló, Better Together (Jobb együtt) nevű szövetséget egy komoly közmegbecsültségnek örvendő veterán skót politikus, Alistair Darling volt brit pénzügyminiszter vezeti.

A közvélemény-kutatásokból ugyanakkor az is kitűnik, hogy az uniópártiak előnye fokozatosan csökken. A legutóbbi felmérés szerint a függetlenséget a skót választók 40 százaléka pártolja. Ez a legmagasabb szint a népszavazási kampány hivatalos kezdete óta, és már csak 5 százalékkal haladja meg az elszakadást ellenzők arányát.

A brit Skócia-ügyi miniszter a vasárnapi Observer-interjúban kijelentette: az unió fenntartását pártolóknak azzal a problémával is szembe kell nézniük, hogy a skót függetlenségpártiak számára az elszakadás az egyetlen tényező, amely meghatározza politikai identitásukat. A nagy brit politikai pártok - a Munkáspárt, a Liberális Demokraták és a Konzervatív Párt - hívei is "foglalkoznak" a skót népszavazás ügyével, de nem ez határozza meg önazonosságukat - fejtegette Alistair Carmichael.

Ezért "keményebben kell dolgoznunk, hogy felrázzuk saját embereinket" - tette hozzá.