Az illetékes moszkvai bíróság szerint az orosz fővárosban kiépített köztéri kamerákhoz csatlakozó arcfelismerő rendszer nem sérti az emberek magánélethez való jogát - árulta el az egyik felperes ügyvédje a Rutersnek a Moscow Times cikke szerint. Ez súlyos vereség azoknak az emberjogi aktivistáknak, akik abban bíztak, hogy elérhetik a technológia betiltását.

Alena Popova jogász-aktivista és Vlagyimir Milov, a Szolidaritás párt egyik politikusa a moszkvai önkormányzat technológiai hivatalát perelte be, miután ez menedzseli a megfigyelőprogramot. Azt akarták elérni, hogy a rendszert ne használhassák tömegrendezvények idején.

Az orosz fővárosban nemrégiben fejezték be az arcfelismerő rendszer kiépítését azzal, hogy decemberben döntöttek egy kisebb szoftverbeszerzésről. A technológia hardverére 3,3 milliárd rubelt (14 milliárd forint, egy focistadion ára) költöttek, így a rendszer több mint 105 ezek megfigyelőkamerához csatlakozik. A hatóságok szerint az arcfelismerő technológiával a közbiztonságot akarják erősíteni.