Putyinnál a pont: győztek az oroszok a vakcinaversenyben

Az elmúlt napokban szabályos verseny alakult ki, hogy melyik országban kezdik először oltani az embereket a koronavírus-fertőzés ellen. Az Egyesült Királyság az egyik vakcina gyors engedélyezésével próbálja bizonyítani, hogy a tök jó dolog a brexit, ám úgy tűnik, nem a britek nyerik a versenyt.
Komócsin Sándor, 2020. december 3. csütörtök, 15:46
Fotó: AFP

Moszkvában már a december 4-én, pénteken megkezdik a tömeges koronavírus-oltást - jelentette be Szergely Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere a Moscow Times tudósítása szerint. Ezzel legyőzték az Egyesült Királyságok ahol "csak" december közepére ígérik az oltások elkezdését. Az EU-ban és az USA-ban még tart a vakcinák engedélyezési eljárása, így januárban kezdődhet azok felhasználása.

A döntés azt követően született, hogy Vlagyimir Putyin államfő a hét közepén bejelentette a tömeges oltás lényegében azonnali elkezdését. Az orosz fővárosban internetes felületet létesítenek, amelyen az először az egészségügyi dolgozók, a tanárok és a szociális munkások jelentkezhetnek oltásra. A vakcinaközpontok december 5-én állnak munkába - közölte lakonikusan Szobjanyin.

Ahogy a következő hetekben megérkeznek az újabb szállítmányok az oltásból, fokozatosan kiterjesztik azok körét, akik kérhetik beoltatásukat. Oroszországban 2019 óta önkéntes a vakcinák igénybevétele, a közvélemény-kutatások szerint az emberek - és ezen belül az orvosok - többsége bizalmatlan az orosz fejlesztésű vakcinával szemben.

Mihail Murasko egészségügyi miniszter bejelentése szerint több mint százezer a legveszélyeztetettebb emberek csoportjába tartozó orosz már megkapta a Szputnyik V névre keresztelt oltást, amelynek vásárlásáról a magyar kormány is tárgyal. Eközben még tart a készítmény 40 ezer önkéntes részvételével zajló harmadik tesztfázisa. Brit tudósok viszonylag hatékonynak tarják a két szúrással járó orosz oltást, szemben korábbi szkeptikus véleményükkel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lan691, 2020.12.03 20:59

A Sputnik harmadik fázisának utolsó oltását október végén beadták. Az hogy az angol szakembereknek jó véleménye van róla nem meglepö, mert mig az oxfordi oltás 70% os hatékonyságu, a sputnik 93. Ahogy az oxfordi 70% os átlag kijött megér egy külön tanulmányt, gondolom lesz is majd egy. Az oroszok felajánlották az oxfordiaknak, hogy segítenek nekik 90% föle vinni az oltásuka. Ez az orosz labor már korábban is elismerést szerzett a világszabadalommal védett EBOLA oltásával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html