Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyelországi szolgáltató ágazat képviselői nagyon szeretnének már kinyitni, az élen a szállodások menetelnek, de a vendéglátó helyek és a kisebb (kozmetikai, fodrász) vállalkozások is munkába akarnak állni - derül ki a Business Insider Polska tudósításából. Az elmúlt napokban egyre többen csatlakoztak ahhoz a lázadáshoz, amelynek résztvevői dacára a tilalomnak, vállalva az ezért járó büntetést, mégis kinyitották üzleteiket. A lázadók maximum 30 ezer zlotys (2,4 millió forint) bírságot kockáztatnak.

A Lengyel Hotelek Gazdasági Kamarájának (IGHP) titkára, Marcin Maczynski január utolsó előtti hétvégéjén arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a napokban tárgyaltak a kormány képviselőivel, mert úgy tűnik, a varsói vezetésnél is meghallgatásra találtak a panaszaik. Az egyeztetések témja az volt, hogy a befagyasztott vállalatok milyen egészségügyi feltételek teljesítése mellett kezdhetnék újra a tevékenységüket. A járvány még nem múlt el - ezt nem hagyhatják figyelmen kívül.

Enyhül a kormány szigora

A kormány nem zárja ki a szigorítások enyhítését a gasztronómiai, a hotel és a fitnesz ágazatokban, de új egészségvédelmi szabályokat akar bevezetni, amelyek garantálják, hogy a lazítás miatt ne pörögjenek fel a fertőzések. A hotelek képviselői úgy vélik, hogy nehéz hozzátenni azokhoz a szabályokhoz, amelyek eddig is kötelezőek voltak, így alkalmazták azokat. Szerintük a szállodák készen állnak működésük újrakezdésére, és legálisan szeretnék ezt megtenni, nem forszíroznák tovább a kormánnyal a konfliktust.

A fejlesztési, munkaügyi és technológiai miniszter helyettese, Olga Semeniuk azt mondta, hogy a január végéig hátra lévő napokban  aktualizálják a biztonsági előírásokat, megerősítik azokat, hogy a vállalkozók meg tudják védeni dolgozóikat és vendégeiket a fertőzés veszélyétől. A megbetegedések számának emelkedése a kormány számára elfogadhatatlan. Elsősorban olyan szabályokról van szó, mint hogy hány méter távolságot kell tartani az egy légtérben lévők között, mennyi kézfertőtlenítési pontot kell felállítani, továbbá hogy kiknek és hogyan kell felügyelniük a szabályok betartását.

Csinálnák mielőbb

A hotelesek képviselői elmondták, hogy régóta kapcsolatban állnak a minisztériummal, és már régen, még tavaly márciusban felajánlották a saját biztonsági protokolljuk bevezetését, amit a tisztiorvosi szolgálattal is egyeztettek. Nem tudják, hogy ehhez lehet-e újat hozzátenni. Kifogásolják, hogy ma Lengyelország egyike azoknak az államoknak, amelyekben a legszigorúbb intézkedések korlátozzák a vendégek fogadását.

Ahhoz, hogy szolgáltató szektor cégei újra kinyithassanak például február elsejétől, csak a kormány akarata hiányzik. Az intézkedések betartása nem gond sem a szállodai alkalmazottaknak, sem a vendégeknek. Mindenki hozzászokott már a maszkviseléshez, a kézfertőtlenítéshez, a távolság betartásához. Emellett a szállodák a nyitáskor kezdetben csak szobáik felét adnák ki, éttermeikben csak minden második asztalt használnák.