Győztek a tüntetők, meghátrált Macron

Eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését a francia kormány és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti - tette egyértelművé szerdán késő este a francia elnöki hivatal.
Domokos László, 2018. december 6. csütörtök, 07:59
Fotó: AFP

A múlt szombati párizsi zavargásokat követően Édouard Philippe miniszterelnök kedden bejelentette, hogy - eleget téve a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének - a kormány hat hónapos moratóriumot hirdet az üzemanyag adójára, valamint befagyasztja a lakossági energiaárakat és megemeli a minimálbért. Az engedmények azonban érezhetően késve érkeztek a három hete tartó tüntetésekre, amelyek folytatódnak.

A bejelentésekről szerdán rendezett nemzetgyűlési vitában a miniszterelnök már arról beszélt, hogy a kormány teljesen és végleg eltörli az üzemanyagadót, ha nem talál másfajta jó megoldásokat az életszínvonal javítására. Az Elysée-palota szerda este pedig egyértelművé tette, hogy Emmanuel Macron "köztársasági elnök és a miniszterelnök azt szeretné, ha véget érne a hangzavar az üzemanyagadóról".

A jövő hetek és hónapok parlamenti és állampolgári vitájában kell megoldásokat és finanszírozást találni az ökológiai átmenetre és megtalálni a megoldásokat állampolgáraink életszínvonalának megőrzésére - tette hozzá az elnöki hivatal.

Ezzel párhuzamosan Francois de Rugy környezetvédelmi miniszter a BFM hírtelevízió élő vitaműsorában azt mondta, hogy néhány perccel korábban beszélt az államfővel, aki úgy érzékeli, hogy "az embereknek az benyomása, hogy megtéveszti őket a kormány, és azért beszél felfüggesztésről, hogy utána mégis bevezetésre kerüljön" az adó. A kormány ezért egyértelművé kívánta tenni, hogy 2019-ben nem lesz adóemelés az üzemanyagárakban.

A francia elnökség azt is jelezte, hogy "nagyon nagy erőszaktól tart" szombaton, miután a kormány engedményei ellenére egyre több felhívás jelenik meg a Facebookon egy újabb tiltakozó napra Párizsban, és ezek egy része az Elysée-palota elfoglalására buzdítja a franciákat.

Benjamin Griveaux kormányszóvivő korábbi tájékoztatása szerint Emmanuel Macron államfő arra kérte a politikai pártok és a szakszervezetek vezetőit, hogy nyugtassák meg a kedélyeket. A francia hatóságok ugyanis tartanak attól, hogy az újabbi szombati tüntetés is utcai harcokba fordul Párizsban, ahol mintegy 3 ezer radikális tiltakozó ultrajobboldali és ultrabaloldali szélsőségesekkel együtt múlt hétvégén barikádokat emelt, gépkocsikat borogatott és gyújtott fel, a fővárosba érkező külvárosi fiatalok pedig üzleteket fosztogattak.

A kormány adó- és szociális politikája ellen november 17-én útblokáddal kezdődött mozgalom megmozdulásain eddig négyen vesztették életüket és több százan megsérültek. Az elégedetlenség a héten továbbterjedt a középiskolák és egyetemek egy részére, valamint a gazdák is jelezték, hogy a jövő héttől tiltakozni fognak. A hét elején elfoglalt üzemanyagtelepeket azonban felszabadították a rendőrök.

Miközben a vezetők nélküli, spontán szerveződő mozgalomban résztvevők egy része Emmanuel Macron lemondását is követeli, a kormány szerint nem annyira egy politikai ellenzéki, hanem a köztársasági berendezkedés megdöntését célzó radikális mozgalom van kibontakozóban. Elemzők szerint pedig a tiltakozás a teljes politikai elit és a képviseleti politika ellen irányul - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.12.08 10:00

@MLB2018: tahópifta te vagy, sőt nemzeti tahópifta.
Ezért tartunk minden statisztikában a legrosszabbak között, mert tele vagyunk olyan alja mélyhülyegyerekekkel, mint te, akik a pocakos komcsi tábornok seggét nyalják.
Ezért nem lesz itt olyan, hogy rendszerváltás, mert az elvtársak jól érzik magukat ebben a legidiótább barakkban.
Semmi meglepi, a tahó kommentedben, mert ingerszegény, sötét környezetben nőttél fel, és most is mások adományaiból élsz. Abból fussa neked ebédre, hogy mocskolódsz.
Mondtam, minden kommented végére írd oda köszöneted a becsületesen dolgozó magyar és uniós adófizetők részére, hogy összedobták számodra a kajapénzt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.12.08 09:45

@europeer: @tahóPifta: "Észak-Koreához hasonlította Magyarországot"
Ebből a sztoriból ismét bebizonyosodik, hogy a nyugati világban az 'igazmondó' fősodratú média mennyire befolyásolja az emberek véleményét, a fake news-okkal mennyire eltorzítják a valóságot. Ez a picsa a nagy trump gyűlöletével csak összevissza csapkod, hülyét csinál magából. Valszeg azt sem tudja hol van Mo. Persze a hozzád hasonló mélyhülyegyerekeknek szellemi táptalajt ad egy nyilvánvaló butaság.
Tegnap az atv-n a szélsőlibsi elvtársaid -akik örülnek minden hasonló hazudozásnak- is túlzásnak és tájékozatlanságnak vélték ezt a kijelentést.
te meg még ezen is lovagolnál, csak hát ezzel inkább nevetséges vagy. Persze eddig is az voltál, szóval semmi meglepi...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.12.08 09:14

Nálunk meg szokás szerint, ma is vesztésre állnak a tüntetők, megint eltiltották őket a Kossuth tértől.
Tetves rohadék fideszesek.
Amal Clooney Észak-Koreához hasonlította Magyarországot
https://index.hu/kulfold/2018/12/07/amal_clooney_eszak-koreahoz_hasonlitotta_magyarorszagot/
--------------------
Külföldön is úgy látják, hogy Magyarországon tombol a komcsi diktatúra.
Pocakos komcsi tábornokkal az élen. Olyan komcsi feje van mint a régi komcsi vezetőknek, letagadni sem tudja a komcsi múltját.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.12.08 02:32

@V0LE: hadd ne legyen föladatom minden liberálmóricka nyüszítését kommentálnom. Igen, a francia nép fölkelt, és nincs messze hogy a derék kanadai nép is kövesse a példáját. Akkor a magadfajta liberális rágcsálóknak menekülniük kell, a festői kanadai wildernessbe... remélem jól megy a grizzlymedve-vadászat meg a hódcsapda-állítás, amiből kénytelen leszel ott megélni, a kanadai wildernessben...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2018.12.08 01:19

@Panzerkraftwagen_Drei: "Végre fölkelt a francia nép"

Ja, persze te hulye... pont ez tortent :DDD

Aranyaiban veve kevesebben voltak az utcakon mint a magyar netados tuntetesen. Raadasul a mostani francia sztori vegyes, vannak a sarga mellenyes tuntetok akik valoban el szeretnenek erni valamit es bekesen demonstralnak, es van a csurhe akik vegre kielhetik rombolasi-fosztogatasi hajlamaikat. Az elobbi csoport kenyszeritette Macronekat, hogy vonjak vissza peldaul az uzemanyag ado noveleset. A csurhere csak kivezenyeltek a rendoroket, mert meg kell allitani a tovabbi ertelmetlen rombolast.

De persze... folkelt a nep, meg forradalom, meg amit meg kepzelsz... idiota ;DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html