Egy ilyen európai stabilizációs és integrációs program lehetőséget adna 12 országban a rövid távú kormányzati finanszírozási problémák megoldására, a magánhitelek koordinált átütemezésére, a bankok feltőkésítésére és a cégek likviditásának helyreállítására. A miniszterelnök március 1-jén terjeszti Brüsszel elé a tervet - olvasható a Bloomberg-en.

Gyurcsány szerint nem lehet a régiós kockázatokat csupán szavakkal csökkenteni, ebben az EU vezető szerepére is szükség van. A kormányfő véleménye szerint ez a csomag képes lenne arra, a térség legnagyobb kockázati tényezőjének számító gyors nemzeti valutagyengülést megállítsa.

Fel kell hívnunk a figyelmet a térségünk előtt álló kihívásokra és fel kell építenünk a közös fellépés kereteit - mondta el a miniszterelnök. A bejelentés hatására a forint 1,3 százalékkal, a zloty 0,6 százalékkal, a cseh korona 0,3 százalékkal erősödött az euróhoz képest péntek délelőtt - állítja a Bloomberg. Gyurcsány szerint arra is szükség van, hogy az euró bevezetését felgyorsítsák a 2004 után csatlakozott országok számára.

A csatlakozás olyan gazdasági feltételei esetében, mint az inflációra vagy a költségvetési hiányra vonatkozó kitételek, nincs szükség enyhítésre Gyurcsány szerint, viszont a bevezetést megelőző kétéves árfolyam-stabilitási próbaidőszakot (ERM II) indokolatlanul hosszúnak tartja a magyar kormányfő. Elmondta azt is, hogy egy ilyen programmal és a közös iránnyal elérhető az ERM-tagsághoz szükséges stabilitás és a keleti országok eurózónáház való csatlakozása 2-3 éven belül.

A terv részeként az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 40-60 milliárd eurós likviditási csomagot biztosítana az országok számára. A program e része nem érintené Magyarországot, mivel a már rendelkezésünkre álló 20 milliárd eurós hitelkeret elegendő stabilitást biztosít - tette hozzá a miniszterelnök.

Lengyelország is támogatja az ERM lerövidítésére irányuló magyar kezdeményezést - nyilatkozta a lengyel európai integrációs miniszter, Mikolaj Dowgielewic. Elemzők szerint azonban annak ellenére, hogy a régiós országok felsorakoznak a terv mögött, szélesebb támogatást minden bizonnyal nehéz lesz szerezni az ügynek. Az ERM-II-es előszobáztatás politikailag okozhat nehezen kezelhető helyzetet a nyugati országokban, melyek saját gazdaságélénkítő programjaik rovására biztosan nem állnak egy ilyen kezdeményezés mellé. A program célterületei Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, illetve a már eurót használó Szlovákia és Szlovénia, valamint az EU-n kívülről Horvátország és Ukrajna lennének.

A Világbank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank és az Európai Beruházási Bank mai közleménye szerint maximum 24,5 milliárd eurót biztosítanak a kelet-európai bankok és vállalatok válságmenedzselésének elősegítésére.