BUX
38240

Gyülekeznek a viharfelhők Tunézia fölött

A leminősítés lehetőségével pénteken figyelőlistára vette Tunézia hosszú távú devizaadósi besorolását a Fitch Ratings. A hitelminősítő - pénteki közleménye szerint - a negatív figyelőlistára helyezést a jelenlegi zavargások bizonytalan gazdasági és politikai kimenetelével indokolta.

MTI-Eco, 2011. január 14. péntek, 19:26

Tunézia jelenleg érvényben levő BBB minősítése két fokozattal áll a bóvli besorolás felett.

Zin el-Abidin ben Ali tunéziai elnök pénteken menesztette a kormányt, és rendkívüli állapotot hirdetett ki az országban zajló tüntetések miatt. Lezárták az ország légterét, a hadsereg ellenőrzése alá vonta a tuniszi nemzetközi repülőteret.

Az államfő Mohamed Gannusi eddigi miniszterelnököt bízta meg az új kormány megalakításával, egyben közölte, hogy hat hónapon belül választásokat tartanak. Párizsi jelentések szerint a tunéziai ellenzék főbb pártjai az elnök távozását követelik.

A több mint 23 éve hatalmon lévő, 74 éves elnök, aki ellen a tüntetések irányulnak, korábban közölte, hogy jelenlegi hivatali ideje lejárta után 2014-ben már nem indul az elnöki posztért.

A rendkívüli állapot elrendelése idején Tunisz belvárosában több ezer ember tüntetett. A megmozdulás helyszínéről lövések és könnygázgránátok pukkanása hallatszott - tudósított az MTI.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy a rendőrök tüntetőket bántalmaztak. Egészségügyi források és szemtanúk azt mondták, hogy a fővárosban és az ország északkeleti részén lévő Rasz Dzsebelben péntekre virradó éjszaka 12 tüntetőt öltek meg a rendfenntartó erők.

Zin el-Abidin ben Ali csütörtökön megígérte, hogy a megmozdulások résztvevői ellen többé nem használnak éles lőszert. A tunéziai hatóságok hivatalosan 23 ember halálát ismerik el, de a párizsi székhelyű Nemzetközi Szövetség az Emberi Jogokért azt állítja, hogy az áldozatok száma legalább 66.

Több nagy utaztató, köztük a Thomas Cook utazási konszern megkezdte a turisták hazaszállítását Tunéziából, a tervezett utakat pedig lemondják. Egyes országok - például Németország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok - eltanácsolják állampolgáraikat a tunéziai utazásoktól.