Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kolumbiai mezőgazdasági és állattenyésztési intézet (ICA - Instituto Colombiano Agropecuario) múlt heti bejelentése alapján ugyanis a laboratóriumi tesztek a talajmintákból kimutatták a Fusarium oxysporum nevű gomba új verzióját, a Tropical Race 4 (TR4) kórokozót, amely pár hónap alatt képes komplett banánültetvényeket kipusztítani.

Márpedig az effajta agresszív gombafaj ellen gyakorlatilag nincs hatásos védekezés, és emiatt veszélyben van az emberiség egy jelentős részének fontos tápanyagul szolgáló gyümölcs jövője - írta a portál a National Geographic nyomán. A kolumbiai hatóságok pedig nemzeti vészhelyzetet hirdettek, mivel az ország nagyban függ a banánexporttó.

A TR4 még a kilencvenes évek elején bukkant fel Délkelet-Ázsiában, ahonnan előbb Ausztráliába, majd a Közel-Keletre és Afrikába továbbterjedve okozott hatalmas pusztítást a banánültetvényekben. Amikor a betegségnek látható tünetei vannak, már késő: a gomba addigra a talajban valószínűleg hatalmas területet megfertőzött, és lehetetlen kordában tartani, visszaszorítani. Az ismert gombaölő vegyszerek és a biológiai védekezés módszerei is hatástalanok ellene, a monokulturás, szinte kizárólag csak a Cavendish-féle banánt termesztő ültetvények sorsa megpecsételődik, amint felüti a fejét a TR4.

Ez ellen egyetlen módon lehetne fellépni: ha a termesztők átállnának egy génmódosított (GMO) Cavendish-fajta termesztésére. Az másik megoldás lehetne, ha nem ragaszkodna az emberiség a Cavendish-féle banánhoz.

A fuzárium régóta problémát jelent a globális banánágazatban: ez a betegség tüntette el az ötvenes években leginkább elterjedt Gros Michel névre keresztel banánfajtát, az elmúlt években pedig a világ banánfogyasztásának döntő részét adó Cavendish banánfajtát vette célba. Még 2014-ben a fuzárium az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a fuzárium akkor 100 millió dolláros kárt okozott, miután több száz hektár banánültetvényen pusztított.

A fuzárium egy mikroszkopikus penészjellegű gombanemzetség neve. Ez okozza a fuzáriumbetegséget, amely a trópusi és szubtrópusi vidékeken pedig leginkább a banánfákra támad. A betegség Panama-betegségként is ismert, mert először 1890-ben Panamában mutatták ki - mondta korábban a Napi.hu-nak Szigeti Tamás, a független élelmiszer-laboratriumot működtető Wessling Hungary szakembere.

A betegség a gyökereken keresztül támadja meg a banánfákat, eltömíti az edénynyalábokat, megszüntetve a növény keringését, ezzel pedig rövid idő alatt elpusztítják . Ha a növény hervad, levelei előbb halvány, majd élénkebb sárgára színeződnek az a fuzárium jelenlétére utalhat. Ez a növénybetegség nem csak a banánt veszélyezteti, ugyanis megjelenhet a búzában, a rozsban és a kukoricában. Szigeti Tamás utalt arra a fuzáriumgomba toxinjai komoly betegségeket okozhatnak, ha a gabonaféléken kereszül belekerülnek az élelmiszer-láncba. Legrosszabb esetben akár daganatos megbetegedéseket is okozhatnak, de veszélyt jelentenek a májra és a vesére is.