Szereti a friss narancsot? Ennek a hírnek nem fog örülni

Sürgősségi eljárás keretében az EU augusztus 16-tól ideiglenesen megtiltotta a friss citrom és a narancs behozatalát Argentínából növényegészségügyi problémák miatt. Július 30-ig ugyanis 117 esetben találtak a szállítmányokban kórokozók, többek között Phyllosticta citricarpa, Xanthomonas citri és Elsinoë jelenlétére utaló tüneteket - írja a magyarmezogazdasag.hu.
Szepesi Anita, 2020. augusztus 29. szombat, 18:25
Fotó: Napi.hu

A tilalom augusztus 16-án lépett hatályba, és 2021. április 30-ig érvényes. A helyzet sokkal komolyabb, mint tavaly, amikor összesen 21 tételnél jeleztek problémát a portál cikke szerint.

Az idei év kivételes év a növénybetegségeket illetően tekintetében. A Phyllosticta (citrus fekete foltossága) betegség eseteinek a száma óriási, soha nem látott mértékben megnőtt. A citromszállítmányokban is több esetben találtak fertőzött tételeket. A korlátozás részeként az Európai Unió 2021 elején a citrusfélék termesztésére vonatkozó növény-egészségügyi garanciarendszert ellenőrizni fogja.

Noha a citrom exportja Argentínából teljesen leállt, a narancs szállítmányokat szeptember 4-ig még átveszik. Az EU addig is sürgeti, hogy Argentína haladéktalanul állítsa le az EU kikötőibe irányuló összes szállítást - írja a szakportál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.08.30 11:51

1990 óta utálom a narancsot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2020.08.29 23:38

A cím hülyeség! Mire Argentínából ideér a citrom vagy a narancs, az már rég nem friss.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html