Ha bejön a jóslat, drágulhat az üzemanyag

Az orosz energiaügyi miniszter szerint "nagy az esélye" annak, hogy szeptember 30-án az OPEC megállapodjon az olajtermelés befagyasztásáról.
MTI, 2016. november 16. szerda, 18:32
Fotó: Napi.hu

Alekszandr Novak azt mondta szerdán, hogy orosz várakozások szerint sikerül megállapodnia az OPEC-nek a termelés befagyasztásáról a szeptember 30-ikai bécsi ülésen. "Az OPEC-en belül most jóval kedvezőbb a termelésbefagyasztás kérdésének megítélése, mint volt áprilisban, Dohában" - mondta.

A dohai csúcs részben azért bukott el, mert Irán még csak nem is vett részt a tárgyalásokon. A dohai fórumon 18 ország, köztük számos OPEC-tagállam és szervezeten kívüli ország volt ott. Eredetileg azt tervezték, hogy januári szinten fagyasztják be a termelést. Szaúd-Arábia azonban azt akarta elérni, hogy a megállapodáshoz Irán, a térség egyik nagy olajtermelője is csatlakozzon. Teherán ugyanakkor azzal érvelt, hogy több év szankció után januártól szüntették meg a vele szemben elrendelt importkorlátozásokat. A kialakult túltermelésért éppen ezért nem felelős, és értetlenségének adott hangot amiatt, hogy máris korlátoznák az exportját. Irán ugyanakkor nem varrt el minden szálat, jelezte ugyanis, hogy amennyiben az olajtermelése eléri a szankciók előtti napi 4 millió hordó körüli szintet, Teherán kész bekapcsolódni a termelés befagyasztását célzó egyeztetésekbe. Irán olajtermelése most már ennek a szintnek a közelében jár.

HOZZÁSZÓLÁSOK