Az év egyik legnagyobb sporteseménye a június 12-én kezdődó brazíliai labdarúgó világbajnokság. Az utazók felkészítésekor - az ország járványügyi helyzetén kívül - figyelembe kell venni a tömeges eseményekkel járó további kockázatot - fegyelmeztet az ÁNTSZ.

Brazíliában előforduló betegségek:

Sárgaláz: szúnyog által terjesztett megbetegedés, az ország jelentős hányada fertőzőtt

Megelőzés: védőoltással (legalább 2 héttel a tervezett indulás előtt). A sárgaláz elleni oltást és annak igazolását kérheti a fogadó ország a beutazáskor, ha az utazó 90 napon belül sárgalázzal érintett területen járt! Részletes információ található angol nyelven az Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapján: http://www.who.int/topics/yellow_fever/en/.

Hepatitis A: étellel, vízzel és kontakt úton terjedő fertőző májgyulladás

Megelőzés: védőoltással (legalább 2 héttel a tervezett indulás előtt). Fontos figyelni arra, hogy csak jól átsült vagy átfőtt, melegen tálalt ételeket fogyasszunk. Javasolt a palackozott víz használata (fogmosáshoz is).

Hepatitis B: orvosi beavatkozással, illetve szexuális úton terjedő fertőző májgyulladás

Megelőzés: védőoltással (legalább 6 héttel a tervezett indulás előtt, 2 oltás szükséges 1 hónap különbséggel). Fontos a biztonságos szex (óvszer használata), a közös tű, illetve fecskendő használatának kerülése (pl. tetoválás).

Tetanusz: földdel szennyezett bőrsérülésen keresztül terjed

Megelőzés: emlékeztető tetanuszoltással, ha az előző oltás 10 évnél régebben történt. Tekintettel a WHO járványos gyermekbénulásra vonatkozó felhívására a védőoltást kombinált oltóanyaggal javasolt elvégezni, amely védelmet biztosít a poliomyelitis ellen is.

Meningococcus meningitis (fertőző agyhártyagyulladás): tömegrendezvényeken a cseppfertőzéssel terjedő betegségek járványosan fordulhatnak elő.

Megelőzés: 4 komponensű meningococcus elleni oltással.

Kanyaró: cseppfertőzéssel terjedő betegség

Megelőzés: védőoltással (legalább 2 héttel a tervezett indulás előtt).

Malária: szúnyog által terjesztett megbetegedés

A malária megelőzéséről konzultáljon szakemberrel (háziorvos, szakorvos), mert megfelelő malária elleni védelemben kell részesülnie (szúnyogriasztó, malária elleni tabletta).

Dengue-láz: szúnyog által terjesztett megbetegedés, főleg tengerparti területeken

Megelőzés: szúnyogriasztó alkalmazásával.

Hasmenés: a leggyakrabban előforduló bakteriális vagy vírusos betegség

Megelőzés: figyelni kell arra, hogy csak megfelelően átsütött, átfőtt ételeket fogyasszunk. A nyers zöldségeket, gyümölcsöket alaposan meg kell mosni, illetve lehetőség szerint meghámozni. Ajánlott a palackozott víz fogyasztása, a jégkocka mellőzése, továbbá a rendszeres kézmosás, a fertőtlenítő kéztörlő, gél használata.

Szexuális úton terjedő betegségek

Megelőzés: alkalmi szexuális kontaktusok elkerülése, óvszer használata.

A betegeségekkel kapcsolatban további részleteket  itt olvashat.

Egyéb tanácsok:

A zajártalom ellen füldugót, az éjszakai rablótámadások ellen az éjszakai közlekedés elkerülését javasolja az ÁNTSZ. A bőrrákot legalább 30-as faktorú fényvédővel, napszemüveggel, kalappal,és  megfelelő ruházattal lehet kivédeni. A túlhevülés és a kiszáradás napi 2-3 liter (palackozott) víz fogyasztásával elkerülhető. Már a kiutazás előtt érdemes figyelemmel kísérni a térségre vonatkozó időjárásjelentéseket. Brazília nemzeti meteorológiai szolgálatának honlapja: www.inmet.gov.br. Az utazók számára szintén fontos, hogy csak megfelelő utasbiztosítás birtokában induljanak el.