Néhány hónappal megalakulása után az ukrán kormány Mariupol városába szervezett befektetői konferenciát, amely alig 20 kilométerre fekszik a Délkelet-Ukrajnában dúló háború frontvonalától.

Úgy tűnik, a befektetők nem ijedtek meg attól, hogy ágyúlövésnyi távolságra vannak a háborútól: több mint 700-an vettek részt a fórumon, amelyen megjelent a kijevi kormány összes tagja, illetve a nagykövetségek és a nemzetközi gazdasági szervezetek képviselői. Volodimir Zelenszkij államfő mi mást tehetett volna, mint hogy arra biztatta az üzletembereket: használják ki a befektetési lehetőségeket országában - derül ki a bne IntelliNews régiós hírportál tudósításából.

Biztatás

Természetesen rövid időn belül a donbaszi konfliktus vált a tanácskozás központi témájává - végül is a fekete-tengeri Mariupol a legnagyobb város Donbaszban, amely ukrán ellenőrzés alatt maradt. Zelenszkij nem kis részben azért választotta ezt a helyszínt a befektetői találkozóra, hogy meggyőzze a helyi lakókat: a kormány támogatni fogja a térséget.

Felhasználta az alkalmat arra, hogy világossá tegye: Ihor Kolomojszkij oligarcha, aki támogatta elnökválasztási kampányát, nem gyakorol befolyást politikai döntéseire. A konferencián jelentette be, hogy a 2016-ban államosított PrivatBankot, amelyet a csődtől mentettek meg a felvásárlással, s amelyben Kolomojszkijnak meghatározó tulajdonrésze volt, nem fogják visszaadni az eredeti tulajdonosaiknak. Ugyanakkor az oligarcha bíróságon támadta meg az államosítási döntést, s az ezzel kapcsolatos per kimenetele még bizonytalan.

Romok

Főnökéhez csatlakozott Olekszij Honcsaruk miniszterelnök, aki azt ígérte, hogy bármilyen korrupciós gyanú merül fel a kormány háza táján, azzal "napalmmal" bánnak el, azaz még az írmagját is kiirtják. A donbaszi befektetésekkel nem csupán az a baj, hogy egyelőre csak ígéret a harcok befejezése, hanem az is, hogy a mindent behálózó korrupción kellene átverekednie magát annak, aki ott üzletet akarnak csinálni.

A befektetői fórum résztvevői más módon is ízelítőt kaptak az ukrajnai realitásokból. Miután a helyi repülőtér 2014 óta zárva tart Kijevből 18 órás vonatozással lehetett elérni a konferencia helyszínét. Egy tisztviselő a hidegháború Nyugat-Berlinéhez hasonlította a helyzetet. Donbaszban öt éve folyik a háború az ukrán kormányerők és a orosz támogatást élvező szeparatisták között. A néhai szovjet, majd ukrán ipari központ infrastruktúrája romokban hever, a lakosság jó része elmenekült. A háború 13 ezer halálos áldozatot követelt.