Háború vagy béke - Európának választania kell!

Olyan ajánlattal kecsegteti Európát Kína, amely a feje tetejére állíthatja a világ rendjét: a két fél fogjon össze az USA-val szemben a globális szabadpiac védelme érdekében. A javaslatot óvatosan terjesztik elő, a londoni kínai nagykövet jelentetett meg véleménycikket a Financial Timesban.
Komócsin Sándor, 2018. április 2. hétfő, 09:08
Fotó: Shutterstock

Az amerikai kormány nemrégiben bejelentett protekcionista intézkedései veszélyesek és olyan kereskedelmi háborúhoz vezethetnek, amely alááshatja a világgazdaság növekedését - kezdi véleménycikkét Liu Hsziao-ming, Kína londoni nagykövete a Financial Times hasábjain. A világ keresztúthoz érkezett: választhat, hogy a kooperáció vagy a konfrontáció irányába indul-e tovább.

Meg kell védeni a globális kereskedelmi rendszert, amelynek központi szervezete az 1995-ben létrehozott Kereskedelmi Világszervezet (WTO). E szervezet tagállami - 164 ország, amelyek a világkereskedelem 95 százalékát bonyolítják le - kilenc fordulóban egyeztettek arról, hogyan csökkentsék egymással szemben érvényesített kereskedelmi korlátozásaikat - emlékeztetett a diplomata.

Motor

Ennek nyomán a kereskedelem vált a világgazdaság motorjává, és a Liu úgy látja, hogy a WTO működésének minden gondja ellenére képes betölteni azt a fórum szerepet a globális kereskedelemben, amelyet eddig ellátott. Ezzel egyfajta bástyája lehet a világgazdasági növekedés és a liberalizált világkereskedelem megóvásáért folytatott harcnak.

Az Smoot-Hawley-törvény, amelyet az USA-ban 1930-ban fogadtak el, az importvámok emelésével próbálta megóvni az amerikai vállalatok hazai piacát és a munkahelyeket. A jogszabály alkotói azt hiték, hogy ezzel növekedhetnek a kormányzati bevételek is. Ehelyett megágyaztak a Nagy Depressziónak -írja a kínai nagykövet.

Az USA GDP-je 1933-ban 45 százalékkal volt az 1929-es szint alatt, a kereskedelem hozzájárulása a bruttó hazai termékhez 11 százalékról 6,6 százalékra csökkent.

Protekcionista

A Trump-adminisztráció Kína-ellenes protekcionista intézkedéseinek bejelentése nyomán az USA vezető tőzsdéje ezermilliárd dolláros veszteséget szenvedett el, és a káros hatás az ázsiai és az európai értékpapírpiacokon is érezhető volt. A történelmi tapasztalat mellett ezek a fejlemények is rámutatnak arra, hogy egy kereskedelmi háborúnak nem lehet győztese.

Kína 2001-es WTO-csatlakozása óta átlag 15,3 százalékról 9,8 százalékra mérsékelte vámtarifáit. A feldolgozóipari szektor területén 50 korlátozást oldott fel és 120 szolgáltatási ágazatot nyitott meg a külföldiek előtt különböző mértékben. Jelenleg 124 ország legnagyobb külkereskedelmi partnere.

Vállvetve

Az Egyesült Királyság és Európa a kereskedelem liberalizálása és a multilaterális gazdasági kapcsolatok támogatója, akárcsak Kína, amelynek vezetése nemrégiben megerősítette ezt az elkötelezettségét. Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság is hangot adott aggodalmainak az USA vámintézkedéseivel kapcsolatban.

Ugyanakkor ahogy a mondás tartja: egy (vagy néhány) fecske nem csinál nyarat. A Liu Hsziao-ming azt ajánlja Európa vezető országainak, hogy a nemzetközi kereskedelem védelme érdekében Kína mellé állva vállt vállnak vetve lépjenek fel.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.04.03 15:04

en nem latom ennyire tragikusnak a dolgokat. az usa azt es akkor rekeszt ki a piacarol masokat, amikor akar. nincs szuksege dompingaru termekekre, amig naluk tokig all az innovacio, amiert a fel vilag sorban all. raadasul a kinaiak ugy vannak benne a wto-ban, hogy nem engedi a cegek tulajdonjogat csak kinai tobbseggel. igazabol kinat kene kicsapni a wto-bol, az lenne a helyes megoldas...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2018.04.03 07:01

@zana: Az erkölcstelen fidesz szavazók drónnal fényképeztek? Meg hogy jön ez ide?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.04.02 19:50

Trump a múlt embere. Amerikában időről -dőre jönnek ilyen marhaságokkal, aztán mindig abbamarad. Ki fizeti meg a vámokat? Az amerikaiak!
Sok gond van a gazdaságukkal, nem új keletű ez. Tény, hogy rengeteg kínai árú van náluk, de ők ezt ilyen olcsón nem tudják legyártani. A másik oldal meg ha ők korlátoznak mások is fognak, ha nincs export majd felerősödik a másik lobbi, ahogy erre már nem egyszer volt példa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.04.02 19:41

"Katonák mögé bűjva hangsúlyozta a testvériesség fontosságát Ferenc pápa.." Így ír a szentatyáról a Prostituált Srácok lapja, nyilván azért mert ő is Soros kezében van.
Vona Gábor kisfiát drónnal fényképezték vagy filmezték az erkölcstelen fidesz szavazók. Vona egy csúzlit tartson otthon és egy csapágygolyóval le kell lőni a pimasz mocsok gépét
Orbán egyre hülyébb, a perpetum mobile feltalálójának tv-jében Bayer(!) show-ban rémisztette a agynélküli követőit a felcsúti talpas.
Szívesen elmennék a temetésére, nem tiszteletből, hanem azért hogy lássam valóban vége van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2018.04.02 17:53

Igen. Meg a hangyaemberek kezében.....
Túl sokat lapozgatod a Mein Kampfot, olvasgass egy kicsit más dolgokat is. " A változatosság gyönyörködtet !"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html