Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A megbeszélésen részt vett a lengyel Mariusz Blaszczak és Jacek Czaputowicz, valamint a brit Gavin Williamson és Boris Johnson védelmi, illetve külügyminiszter.

Czaputowicz a tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten beszámolt arról, hogy a júliusi NATO-csúcstalálkozóval kapcsolatosan vitattak meg egyes kérdéseket. Fontosnak találták az észak-atlanti együttműködést a szövetség keleti szárnyán. Megegyeztek abban, hogy Európa e térségében növelni kell a védelmi és elrettentő képességeket.

Kiállnak közösen a NATO keleti irányú bővítése mellett is - mondta  Czaputowicz, említve ebben az összefüggésben a nyugat-balkáni országokat.

Beszéltek az Iránra vonatkozó közös politikáról. "Osztjuk az Egyesült Államok aggodalmait ennek az országnak a szerepéről a közel-keleti térségben" - jelentette ki a lengyel diplomácia vezetője.

Brit részről Boris Johnson arról számolt be, hogy a megbeszélésen a közeledő NATO-csúcs, a Nyugat-Balkán és az iráni helyzet mellett napirendre került Észak-Korea, valamint a vegyi fegyverek használatára vonatkozó nemzetközi tilalom betartása is. Minden említett témában London és Varsó "azonos állásponton van".

A védelmi miniszterek a találkozó során értékelték többek között a brit katonák lengyelországi szerepvállalását. A 2016-os varsói NATO-csúcstalálkozó értelmében ugyanis Lengyelországba tavaly  egy amerikai parancsnokságú nemzetközi, britekből is álló zászlóaljat telepítettek.

A fegyverkezés egyre inkább téma Európában, a magyar kormány is növelte a honvédségi büdzsét.

A fotó forrása: Jack Guez/AFP.